Antic Forn de Cervera, és un lloc molt recomanable a la comarca de la Segarra, amb plats de cuina japonesa de gran nivell en els que integren producte local. El local té un encant especial i el servei està a l’altura del lloc.

No freqüento gaire els restaurants de les comarques de Lleida. Alguna cosa conec i sé per referències d’altres llocs que ens agradarien. Però com sempre dic, el fet d’intentar seguir una dieta equilibrada, sumat a no castigar massa la Visa, fa que em limiti com a molt a dos restaurants per setmana, que no és pas poc.
I si a les limitacions anteriors, li afegeixes que per la zona on visc tinc tota l’oferta Delta-Baix Camp – Tarragona, més les meves trobades a BCN i alguna sortida més llunyana, m’adono que el calendari no dona per a més i la regió de Lleida és la més damnificada .
L’Antic Forn de Cervera, i extret de la seva web, ofereix una cuina inspirada en el concepte Kaiseki japonès. I adapten els seus menús a les temporades. Formen part del col·lectiu km zero de Catalunya, prioritzant la pagesia propera i ecològica.
I ja el primer cop que hi vam anar, anàvem predisposats a partir de recomanacions de diferents amics i ara ja s’ha convertit en un dels que, si res ho impedeix, queda a la nostra llista de sortides periòdiques.
Que ofereixen a l’Antic Forn de Cervera
Tal com indiquen a la seva web, ofereixen uns menús que ells anomenen petites seqüències. Un de migdies feiners a 25 € i també un anomenat degustació de 60 €, que també trobareu les nits de divendres i dissabtes.
Nosaltres vam anar un divendres migdia i vam demanar el menú degustació, que de fet és el que conté la totalitat dels plats que mostro al següent paràgraf. Mentre que, pel que vaig entendre, si s’escull el menú més reduït, cal triar alguns plats entre les opcions que ofereix.
Quins plats ens van anar arribant
Sabeu que als restaurants no em relaciono gaire i un dels motius és la meva prudència en no interferir en el seu treball. Però aquest cop anava amb uns amics que són més oberts en aquest aspecte i el contacte em va permetre demanar detalls dels plats que us mostraré tot seguit.
Tot i això, tinc una mica de pànic de no haver-me embolicat massa en algunes de les descripcions dels plats i productes que trobareu tot seguit. Per tant, ja em disculpareu si he escrit algun disbarat.
Comencem bé amb els «aperitius»
que són el Dashi de trompeta de la mort i senbei.
El senbei que és una galeta d’arròs amb una emulsió de tòfona i sisho en que deshidraten la galeta a 85º durant 5,5h i desprès la fregeixen uns segons i queda insuflada. Un bon començament on el Dashi de trompetes, estava espectacular
Tot seguit i servits al mateix temps, la llengua de bou i karasumi , on la llengua de vaca no és pas la versió animal que alguns esteu pensant. I a la dreta el tamagoyaki.
El bolet anomenat llengua de bou el fan a la brasa amb una base de romesco fet amb seu miso de cigrons i acompanyat amb karasumi que son ous de peix assecats al sol i pamplina, que crec que en català, seria el morró.
El tamagoyaqui és una truita feta i acompanyada amb brou de alga (dashi combo) i a sobre porta Momiji Oroshi, feta amb Daikon que arriba de Vic macerat amb sal i pebre picant.
Després va arribar el denominat mongeta calçot i musclos i també el chahan de bolets.
Fet amb mongeta tendra i musclo al vapor de sake i a la base cremós de calçot acompanyat de oli de cap de llagostí de la Rapita i fulla de oxalis. I el chahan amb arros de l’estany de Pals amb camagroc i camagris, amb negui que es una varietat de ceba i gingebre encurtit.
Seguíem gaudint i l’arròs ens va encantar!
Arriba després el mochi d’espinacs i safrà, amb espinacs de l’Urgell, dashi de safrà, pebre sansho que li dona toc picant i mizuna que es un varietat de mostassa.
I ja passem als plats més «principals»
Tot seguit ens van oferir un plat que estaven provant fora de carta: Isobe-age que es una varietat de fregit japonès. El fan amb pasta de lluç i llagostí de la Ràpita farcint un xiitake i amb brou dashi. Estava espectacular!
Continuem amb la bacora i dashi ponzu.
La bacora, peix semblant a la tonyina, que presenten en forma de sashimi. Però el passen per la flama de brasa i maceren amb oli de fum, amb una base de moniato amb pruna fermentada un dashi ponzu feta per ells amb 3 mesos de maceració i berros d’aigua.
I ja arribant als finals, el kakuni de panxeta
El kakuni, és un estofat de cansalada viada , cuita al vapor 3,5 h i l’estofat es fa en el moment de servir. acompanyada amb tsukemono, un adobat japonès de verdures amb naps i vinagre i acabada amb raifor que va molt bé per a desengreixar.
I també com plat extra, aquesta versió del doteyaqui estofat típic de les Izakaias que normalment es fa amb tendó vedella i ells fan amb coll unes 4,5 hores al forn, el premsen i en fan daus. I en el moment de servei el marquen i acompanyen amb salsa feta amb la bresa, el seu miso, mirin i sake.
En resum, tota una festa en la que vam gaudir de valent. Tots els serveis destacable i amb una uniformitat de nivell que costa decidir-se per quins estarien al Top.
Vins i postres a l’Antic forn de Cervera
Pel que fa al tema vins, els agrada mostrar ampolles a partir de les preferències que indiques i t’expliquen els detalls de cada una. És potser l’únic detall que no m’agrada del lloc ja que preferiria una carta normal que no és pas contradictori amb que et puguin fer les recomanacions que creguin.
I que consti que insisteixen en que si no t’agrada el vi, el deixen per a copes i et donen a tastar un altre. Va arribar aquest, que sense estar malament, surts poc convençut. Vaja un d’aquells vins que al tastar-lo el que et passa pel cap és dir «curiós».
Pel que fa a les postres, van arribar els que oferien amb el menú i tots dos van resultar molt encertats. El primer amb nom formatge miso i cumquat, que de fet és un pastís de formatge d’ovella amb compota de poma i tofes fet amb el seu propi misso
Finalment el sata andagui, tipic que es com un bunyol de moniato farcit amb pasta d’azuqui que esta feta de mongeta negra i la tenen 3 hores de cocció fis que la trituren per farcir. I va amb una escuma de crema catalana i te matxa.
Conclusions i reflexions
L’Antic Forn de Cervera, ens encanta i lamentem no tenir-lo més a prop, perquè tant el local com els plats, donen molt de joc. Un sopar allà, ha de ser molt acollidor però després queda una hora de conducció per tornar a Cambrils.
És un lloc de desig del qual surts sempre amb ganes de tornar-hi. I no és una cosa que digui de tots els llocs que publico. Per tant, és dels que recomano sense dubtar, sempre que aquest estil de cuina japonesa us agradi.
I finalment, destacar el tracte i professionalitat del personal que fa el servei i felicitar-los pel mèrit de poder tirar endavant aquest projecte en aquesta comarca, perquè la demografia és la que és, i això redueix el públic potencial.
El nivell és alt, fins al punt que aquesta oferta a BCN, comportaria, al meu criteri, llargues llistes d’espera.
A l’anar amb amics, no vaig quedar-me el tiquet, però tampoc té massa misteri: 60 € costa el menú llarg, begudes a banda.
RESUM de l’Antic Forn de Cervera
- Restaurant sorprenent a la Segarra
- Molt bona integració de cuina japonesa amb producte de proximitat
- Local amb molt d’encant
- I també amb servei professional i amable
- Relació qualitat-preu òptima
- En conseqüència l’Antic Forn de Cervera, és molt recomanable
Finalment, si voleu rebre un e-mail d’avís a cada nova publicació?
Al facilitar el meu correu, consento el tractament de les meves dades. Restaurantscat.cat tractarà les seves dades amb la finalitat gestionar la seva inscripció al bloc, per mantenir-lo informat sobre les nostres notícies i novetats. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició, tal i com informem a la nostra Política de Privacitat i Avís Legal, que podeu consultar al botó inferior.
Quines combinacions més bones!
Aquest és un #must, com diuen els influencers 😆
Salut!
Del tot!
Llàstima que quedi una mica lluny de tot
Salut!