Araneta restaurant, és un «asador» de gran nivell, que encapçala els nostres records gastronòmics al País Basc. Poso al final del post, un parell d’apunts més a destacar. La resta de llocs visitats,  sense passar per cap fiasco, són d’aquells que en sortir, et dius «ha estat bé, però ja ho hem vist».

Araneta Restaurant

Zestoa (Gipuzkoa)

Web del lloc

Tel.: 943 148 092

Araneta restaurant

Deu dies al País Basc, donen per a molta tralla i més quan estàs instal·lat a Deba, amb total confort, que et permet alternar àpats a fora de «casa», amb altres fets amb capricis que has anat comprant per la zona.

Dels àpats fets a «casa», destacaríem els de peix comprats als ports de Mutriku i Ondarroa. Però tampoc gaire diferents dels que podem obtenir per Cambrils, tot i que en aquests ports, els preus són molt més econòmics ?.

I com podeu veure en aquesta foto, el dia que vam poder visitar la llotja d’Ondarroa, el peix allà va a l’engròs. Va ser una visita privada, gentilesa dels nostres amfitrions a Deba.

Dels àpats fets a casa, a més dels típics a base de peix, destacar el més «exòtic», amb les morcilles de Beasain, comprades a la famosa carnisseria Olano i amb uns ceps adquirits al mercat de Tolosa.

Que ofereix la carta de Araneta Restaurant

Araneta a Zestoa, va ser una de les recomanacions dels nostres amfitrions. I va ser el lloc que ens queda com top, de totes les vistes fetes.

Tot i que el seu nom és «Araneta Restaurant», jo el definiria més com un molt bon «asador», amb una carta curta i amb molta oferta de graella. Ens va encantar fins al punt de buscar informació a posteriori i vam trobar això, a càrrec del polifacètic, David De Jorge, que us explica tots els detalls del lloc.

La carta, de la que després us mostro un fragment, és la típica de molts llocs de la zona i amb molta oferta de peix, ja que no està a gaire distància dels principals ports pesquers de referència. I amb els preus, kilogram del peix, prou moderats, comparativament amb altres llocs de més anomenada. Que com podeu imaginar són dels mateixos proveïdors ?.

De fet, si llegiu el link anterior, descobrireu que el patró d’Araneta, prové del Kaia de Getaria i en conseqüència trobareu similituds.

Vam observar que la majoria de taules, amb gent de la zona, triaven peix, però com nosaltres estem ben servits de peix i també de brasa a Cambrils, vam optar per la carn. Trobareu la carta actualitzada a la seva web.

Araneta carta1

Araneta carta2

Que vam demanar a Araneta

En entrar els primers a les 13:15, vam tenir la sort que ens atengués el mateix Joseba Odriozola (he vist el nom al link anterior ?). Una persona directa i que respira honestedat per tots costats a qui vam demanar recomanacions pels dos primers, que vam seguir al peu de la lletra.

Van arribar dos plats de «boletus», per a nosaltres ceps, amb rovell d’ou i foie-gras. Realment espectaculars i servits en dues racions separades, de les que mostro una.

Araneta ceps

I aquests calamars amb un bon fregit destacable.

Araneta calamar

I com a plat principal, aquest «txuleton» de més d’un kg i amb carn de gran nivell i perfecta cocció, del que van quedar just els ossos. També van volar les patates ?.

Araneta txuleton

Realment un dinar espectacular pel producte i la seva preparació. També cal dir que no hi vam anar a l’atzar, sinó tal com ja he dit, a partir d’una recomanació dels nostres amfitrions a Deba.

Postres i vins a Araneta

La carta de postres, és la típica de la zona i la podeu veure a la seva web. Fins i tot amb algunes que ja avisen que només tenen en cap de setmana. Vam escollir les que anomenen «panchineta», que veieu tot seguit.

La carta de vins, prou amplia i amb molt producte de la zona. Vam escollir un clàssic nostre, quan ens movem lluny de casa.

Araneta vi

Aranea tiquet

Reflexions al voltant de la zona i altres llocs per a recordar

En primer lloc, destacar Deba, el poble on vam fer l’estada a partir de l’HomeExchange. Ens va semblar un poble amb encant, ambient i on l’idioma predominant era l’eusquera. Hi havia turisme, però predominava el públic local i, per tant, punts a favor.

No té el paisatge del veí Zumaia, però tampoc té l’inconvenient de la imatge de massa «estiuejants» ?. I dic «estiuejants», no pas turistes.

Canviant de tema, i a destacar pels que ens agrada la gastronomia, l’oferta de peix és molt interessant a les peixateries que vam anar i que he citat abans. I no tan sols per la varietat, sinó pels preus que comparats amb els nostres habituals a Cambrils, sembla que trobis gangues ?.

Com he dit al principi, vam tenir l’oportunitat de gaudir d’una visita privada a la llotja d’Ondarroa i veure alguna descàrrega de peix en directe. Una meravella!

Per a comentar alguna cosa que ens va decebre, va ser la visita a Getaria on fins i tot teníem previst dinar un dia. Potser teníem un record bucòlic del lloc, ja que feia com 5 anys que no hi anàvem, però tot i ser finals de setembre, ens va semblar com una mica de parc temàtic de turisme i això que vam arribar-hi d’hora al matí ??‍♂️. Ni una hora vam durar allà…

Resum dels llocs recomanats, relativament propers a Deba

Els deixo com a recordatori personal i són de la llista que nostres els amfitrions ens van recomanar i no vam poder visitar. A més de l’Araneta al què he dedicat aquest post i algun lloc de pintxos molt local per Deba-Ondarreta, ens van recomanar aquests:

A Zarauz el Restaurant Otzarreta i la sidreria Izeta.També Okamika, per a tapeo bo i modern i el Kirkilla, modern i de qualitat. A Mendaro el restaurant Landa, a Zumaia el Bai Bidea i a Ondarroa l’asador «Erretgi Joxe Manuel». I també les sidreries a Usurbil i més quan és temporada (del 20 de gener a primavera).

Els deixo aquí per a properes vistes, que ben segur repetim. Evidentment, ens van aconsellar també els super-coneguts de Getaria,  així com d’altres que tothom coneix, però aquests ja els tenim presents sempre ?.

I un parell més de llocs que ens han deixat molt bon record

Les nostres sortides a partir d’intercanvis, no tenen objectius gastronòmics de llocs mediàtics i si aprofitar les recomanacions locals. Tenim grans records d’anteriors visites, però ens ve de gust descobrir llocs més terrenals i els consells dels amfitrions ajuden ?. Descric un parell de llocs, dels que vam sortir amb ganes de tornar, a més de l’Araneta.

1-Fronton Tolosa

Vam anar a Tolosa per veure el seu famós mercat de dissabtes, que es distribueix en tres zones de la ciutat, havent-nos aturat abans a Beasain per comprar a la carnisseria Olano, coneguda per les seves morcillas i altres productes de la zona. Sempre portem nevera al cotxe per a qualsevol «imprevist».

I a Tolosa, a part de la típica i reconeguda Casa Julian i les seves carns, hi ha un lloc molt interessant que val la pena conèixer. Es tracta del Frontón on amb un espai ampli i agradable, un servei de 10 i un preu molt raonable, vam gaudir d’un dels dinars, que em queden a la memòria per peculiars.

I remarco el tema servei, perquè habituat a BCN on sovint et trobes a personal amb l’únic objectiu d’inflar el tiquet, aquí l’objectiu va ser el d’aconsellar. Per exemple, la meva comanda inicial de «alubias de Tolosa» de primer i «merluza frita» de segon, me la van reduir amb gran encert a compartir l’ensaladilla de la Marta com a primer i les «alubias» com plat principal.

2-Migdia de «pinxos» a Bermeo

Aquesta va ser una de les sorpreses, ja que teníem previst un altre restaurant. Però vam arribar a Bermeo, vam aparcar en la zona port i vam sortir a estirar les cames.

Però en veure el panorama de bars a primera línia, amb aire d’autenticitat i public local, ens vam animar a picar alguna cosa a estil vermut i ja no vam parar al veure el bon nivell d’algunes racions. Evidentment no es cap restaurant, però ho vam gaudir més que d’altres amb aquesta etiqueta.

Finalment, si voleu rebre un e-mail d’avís a cada nova publicació?

Al facilitar el meu correu, consento el tractament de les meves dades. Restaurantscat.cat tractarà les seves dades amb la finalitat gestionar la seva inscripció al bloc, per mantenir-lo informat sobre les nostres notícies i novetats. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició, tal i com informem a la nostra Política de Privacitat i Avís Legal, que podeu consultar al botó inferior.