Arrossos secs, és un post que passarà segurament a la secció «Receptes/vins» a partir del moment que les normes de confinament siguin més laxes i pugui tornar a publicar restaurants amb normalitat. De moment el deixo aquí a la de restaurants, que té més audiència.
Reflexió al voltant dels arrossos secs

En general tiro més cap a arrossos caldosos o melosos. Però també m’agraden els secs, si arriben al seu punt, cosa que no sempre passa. I a casa fem de tota mena.
Fa uns mesos, vaig començar a observar per les xarxes, una moguda d’arrossos secs de capa fina. A casa ens surten prou bé, però la curiositat em va fer buscar alguna «metodologia» relacionada amb les seves elaboracions. Em vaig fixar en estris tipus mimcook 😅 i també en uns tallers en línia que s’organitzaven dedicats al tema. Però el mimcook és car i en els tallers hi vaig veure massa estratègia de màrqueting.
Vaig buscar per la xarxa per si hi havien publicades metodologies, més enllà de consells poc quantitatius, descobrint que la majoria d’informacions trobades, són receptes amb explicacions superficials i generalistes. En trobareu per a donar i per a vendre: de carn, de peix, mixtes, amb ceba, sense ceba, amb «chamorreta», etc.
I això em va animar a fer aquest post com recull d’experiències alienes i també alguna de nostra, que aquí vull compartir. Deixo a banda mètodes de difícil quantificació, que el meu maleït esperit científic em fa descartar. No pretenc en cap cas, donar lliçons d’arrossos secs, sinó compartir experiències i enriquir-ho amb les vostres.
1- Arrossos secs: càlcul aproximat del fumet necessari
Quant de fumet cal calcular? | «Experiment» |
---|---|
Comencem per dir que els valors que aquí deduirem, són només un punt de partida. El fumet (o brou) que caldrà, serà la suma de dos factors L’experiment dependrà de la ubicació (no bull l’aigua a igual temperatura a nivell del mar que a 500 m d’alçada). Influiran també les condicions ambientals com per exemple la temperatura. i també la concentració del fumet. No bull a la mateixa temperatura l’aigua pura, que si conté una dissolució | Anem a fer un experiment que ens permetrà, calcular la quantitat d’aigua que s’evapora en un procés de cocció. Suposem que volem fer l’experiment pensant amb 150 g d’arròs. Per tant, poso a la paella, una quantitat d’aigua superior a la que se suposa necessitaríem. Per exemple 1 litre (1.000 cc)![]() Encenem el foc, esperant l’inici de l’ebullició. I a partir d’aquest punt SIMULEM el joc de focs, que utilitzem habitualment per fer un arròs. Per EXEMPLE: 5 minuts a foc viu 10 minuts a foc més suau 2-3 minuts a foc més viu, intentant aconseguir el socarrat. Un cop fet el procés, mesurem l’aigua sobrant. Imagineu que han sobrat 250 cc. Llavors deduïm que s’han evaporat 750 cc. En conseqüència la quantitat de fumet a utilitzar, seria: 750 cc per a evaporació + 150 per l’absorció de l’arròs = 900 cc Reitero que pot ser un bon punt de partida, sempre que repetim el procés de manera semblant (paella, fogó, metodologia de focs, ambient i ubicació). A partir d’aquí ja anirem modificant valors, afinant la metodologia. |
2- Arrossos secs: quantitat d’arròs
Quantitat d’arròs per persona | No oblideu la balança |
---|---|
Una quantitat de 70 g. Per persona pot ser un punt de partida. Evidentment cada persona és un món i també dependrà de si anem de «paella plat únic» o la paella, és només un plat més a l’àpat. Però atenció també a la capacitat de cada paellera. En parlem més avall i ja avanço que no us fieu de les capacitats que indica cada fabricant a l’etiqueta. Si voleu jugar amb arrossos secs de capa fina, lògicament caldrà tirar de de paella gran. | ![]() |
3- Tipus d’arròs
Quins utilitzo | Altres arrossos |
---|---|
Hi ha grans disquisicions al voltant del tipus d’arrossos òptims. I segur que un professional, sabrà fins i tot capgirar-los i resoldre exitosament les receptes utilitzant l’arròs que «no toca». Però pels que no passem d’aficionats, crec que ens cal simplificar. Jo em limito a l’arròs tipus bomba o bahia pels secs i el carnaroli pels melosos o caldosos. Evidentment hi ha altres varietats d’arrossos al mercat que anomeno a l’altre columna, però crec que els que he recomanat, són d’anar sobre segur i en concret el bomba, és «generós» amb les errades relacionades amb els punts de cocció. També recomano dins de cada tipus, optar per la màxima qualitat. Per concretar un exemple, la diferència de preu per ració, entre un bomba bàsic i un bomba prèmium, no passa de 20/30 cèntims d’euro. Quantitat poc significativa, comparada amb la resta de components que se solen utilitzar. I confesso que en ocasions, m’agrada utilitzar algun producte d’importació, com per exemple l’Acquerello. Un arròs italià prèmium total i que m’encanta pels melosos i en tenen fins i tot un d’envellit. És car, però garantia d’èxit. ![]() | Cercant informació i sense recórrer el tòpic «hi han més de 8.000 varietats d’arrossos), si és cert que trobem moltes possibilitats. A nivell espanyol, hi han 3 DOP’s (Denominacions d’origen protegides): Calasparra, Delta de l’Ebre i València. Però hi han altres regions i a Catalunya tenim una amb producte de gran qualitat : L’arròs de Pals. Pel que va a varietats més utilitzades, per arrossos tipus paella, trobareu: 4- EL Marisma, tot i que amb poca producció, també és molt apreciat.
|
4- Arrossos secs: Paella o paellera a utilitzar
Paella o paellera a utilitzar | Exemples |
---|---|
Per elaborar arrossos secs tenim com estris principals, les paelles clàssiques d’acer polit, que tenen com inconvenients la seva oxidació, que comporta cures addicionals i també la variant esmaltada. Són fàcils de trobar i econòmiques. Els clàssics defensen la primera, per l’aportació gustativa de ferro que comporten, però modernament són molts els que consideren que són millor les d’acer inoxidable, que no aporten cap sabor i són més fàcils de rentar, generant menys residus. També les recobertes de materials antiadherents, que permeten de manera més fàcil controlar l’obtenció de socarrat. | ![]() |
5- Arrossos secs: Focs a utilitzar
Focs a utilitzar per la paella | Un bon aparell |
---|---|
Els focs a utilitzar, si deixem a banda les opcions alimentades d’electricitat, anem a parar a foc de gas. I ja deixem per més experts i qui disposi d’espai, les fetes a llenya, que entrarien en la categoria de doctorat. Ni cal que us digui que ideal per a controlar socarrats, que sempre resulten una bon acabat pels arrossos secs. |
6- Altres elements a considerar
Sofregit, Fumets, brous, safrà … i Salmorreta |
---|
El sofregit és un dels punts claus per fer un bon arròs i tenim diferents opcions de fer-lo. Però el component que no variarà mai, és l’oli. Important utilitzar extra verge d’oliva, en lloc dels típics refinats. I la recomanació està de l’ordre de 20 g d’oli per cada 100 gr d’arròs. Com sempre, un valor orientatiu. És evident que la utilització de brous i fumets casolans, dóna un plus als nostres arrossos. Per tant és recomanable disposar d’ells i si tenim espai al congelador, crear un bon estoc quan en fem. El safrà i no parlo de succedanis, presenta el problema d’aconseguir algun de qualitat (i ha bastant d’engany en aquest món) i és important conservar-lo en lloc fresc i sense llum. Una manera d’aportar-lo correctament, seria preparar una infusió de l’ordre de 0,5 g en 125 cc d’aigua, en bossa i a 65º C durant 4 hores. I amb aquesta quantitat tindríem per un arròs de 8 persones, que incorporaríem just abans del fumet. A partir d’aquí, les proporcions i modificacions, que considereu oportunes. Un altre element característic és l’utilització de la «salmorreta» també anomenada «chamorreta», que pot donar un toc interessant als vostres arrossos. Es tracta d’un sofregit a base de nyora, alls i tomàquets trinxats. L’utilitzem sovint quan fem arrossos secs a casa.
|
7- Quantitat d’arròs que pot fer un paella
No feu cas de les indicacions del fabricant |
---|
Per començar, dir que no feu massa cas de la capacitat que indica cada fabricant i menys quan la voleu utilitzar per a arrossos secs. Exemple: Quan a casa som dues persones i la fem d’arròs sec de peix: Paella utilitzada: Clàssica d’acer polit i diàmetre superior 34 cm (podria ser de 38 cm) Quantitat d’arròs bomba total: 150 gr Fumet (fet casolà i congelat) : A partir de l’experiment real d’evaporació, partim de la base de 1.100 cc de fumet. I quan tenim convidats i som més de dos? 😅😅 llavors no ens compliquem la vida i fem arròs melós a caldós que és més senzill i requereix menys atenció. Però tampoc seria cap impossible, partint d’una paella més gran d’una 45-50 cm i repetint l’experiment per saber el fument evaporat.. |
Finalment comentar que hi han algunes pàgines a la web, dedicades als arrossos. Un exemple pot ser Paella_10. I ja posat a donar indicacions per si en lloc de fer-los vosaltres, voleu menjar arrossos secs als restaurant, us poso l’enllaç a les meves recomanacions de restaurants del sud de Catalunya: De Tarragona al Delta.
Bon article, encertat en molts punts i didàctic en la.resta. tinc altres trucs com que si ha més convidats, menjaran menys arròs, perquè mai canvio la quantitat d’arròs a la paella. De tota manera soc mil vegades més matusser que vostè. 😁
Bona aquesta de «si ha més convidats, menjaran menys arròs» 😂
I no pensi que el el dia a dia, també sóc més matusser, que el que aquí puc donar a entendre…
Salutacions i gràcies per aportar!
El meu cuiner, el Santi, només em fa de melós. Alguna vegada jo m’atreveixo amb el sec però és difícil, sí.
I el tema, sofregir l’arròs o no? remenar-lo o no tocar? També hi ha de tot per les cases de cadascú.
Molt interesant i provaré de jugar amb el foc com indiques. Els estris ja els tinc 🙂
Gràcies per l’article, i salut!
El tema de sofregir l’arròs (o nacarar que deia jo), penso que és positiu. I la salmerreta, aporta un toc especial degut a la nyora.
I ja anem aportant idees entre tots.
Salut!!
Gracies Ricard per aquest artícle!
Per mi la clau és el caldet i el sofregit. Salut i Bon profit 🙂
Gràcies Anna,
M’ha fet il·lusió torbar-te aquí.
Tens tota la raó en que el fumet i el sofregit són claus. Però important també gastar-se algun centimet de més amb la qualitat del gra.
Abraçada!!
Sense cap mena de dubte, almenys sota el meu punt de vista, el més important és el control del foc! Evidentment els altres factors no són menys importants però ja dono per fet que als qui ens agrada cuinar ja tenim mes o menys “controlat” un bon brou, l’arròs i el producte amb el sofregit per fer un arròs mínimament decent… 😅
Ho dic per què fa poc he canviat a inducció per temes comoditat familiar i perdo el control del repartiment de l’escalfor. A més abans tenia adaptador de foc de gas més gran. 😢
Per cert, a mi magrada deixar reposar 5 o 10 minuts tapat abans de servir-lo i també s’ha de tenir en compte a l’hora de calcular cantitats/temps.
Continuarem fent proves, gràcies pels consells.
Salut!
Això de la inducció, tot i reconeixent que a molta gent agrada, no ho tinc gens controlat. Fins i tot aquí a casa que quan ens vam traslladar hi havia vitroceràmica, ara fa un any va, fer «regressió» a gas 😂
Però penso que amb inducció un cop controlats els focs, també deu ser fàcil trobar alguna metodologia, al ser les graduacions més controlables. Però parlo per parlar, ja que hi tinc zero experiència.
El tema reposat, en els caldosos el faig com dius i en els secs, som de repós mínim.
Gràcies per les aportacions i salutacions.
Potser no es masa ortodox pero a mi m’agrada acabar l’arros amb un toc de forn , 5 minuts , salut i gracies per la informacio .
Si… és un bon acabament i ben controlat. Si la paella cap al forn clar… Que per aquests arrossos es necessiten bones mides de paella …
Moltes felicitats per el post i el seu generós esperit didàctic per la plebe que no arribem a aquests nivells en tema cuina )))
Una pregunteta…ja va ser molt ben rebuda fa anys la seva recomanació del Restaurant Les Fonts a Cambrils…en paelles o arrossos secs…nivell top, champions league. Lloc de peregrinatge ineludible. No per el local, sí per la paella.
Si parlem exclusivament d’arrossos secs, ens podría recomenar altres restaurants per gaudir d’una paella premium nivell equiparable a Les Fonts? I nivell fins i tot superior???
Merci )
Hola i gràcies pels comentaris….
No tinc molts experiència en demanar arrossos fora de casa i Les Fonts és dels pocs llocs on anava a fer-ho.
Per anomenar algun altre lloc, ja ens anem més lluny i en concret estic pensant en Les Barques del Joan a cases d’Alcanar.
https://restaurantscat.cat/les-barques-can-joan-molt-restaurant-delta/
Segur que en hi han més, però com deia al principi, prenem més arrossos a casa, que al restaurant.
Qualsevol descobriment, és benvingut…
Gracies Ricard per aquest artícle!
Per mi el mes important és el un bon brou i el sofregit, sense descuidar un arros de qualitat. Salut
Just, aquest és el triangle d’èxit. I més o menys el que venia a dir, a més d’algun consell per a gent que comencen i tenen por.
Salutacions i gràcies per passar!
Com es nota que ets físic i professor !!!!. Clar i estructurat.
😂😂😂😂… de fet sempre m’havia agradat molt fer manuals tècnics i la part de la meva vida que vaig dedicar a la docència, és la que vaig gaudir més.
Salutacions!
Si es nota de dalt a abaix.
😊😊👍👍 Pedro
Una abraçada!
Molt bon article,feliçitats.
Gràcies. El vaig fer amb intenció d’ajudar a donar idees.
Salutacions!
T’ho passaries bé al curs de cook_obsession 🙂
No en tinc cap dubte i de fet a la primera informació que em va arribar, vaig mirar com es feia per apuntar-se. Però al fixar-me, vaig detectar un excés de màrqueting. I ja vaig deixar-ho. No em van les coses massa ensabonades…😅
Però de sempre he estat un consumidor de formacions, de coses que ja sabia i m’agrada veure metodologies i en ocasions aprens alguna cosa. Recentment em vaig apuntar a un curs de cuina a baixa temperatura i tot i que el curs estava ben fet, no em va aportar res, perquè tenia clars els conceptes. Però va ser una excusa per tornar a fer coses que tenia abandonades. I així et podria donar 10 exemples més…
He estat molts anys dirigint activitats formatives (en altres camps) i m’encanta veure les coses de l’altre costat de la barrera.
Salutacions,
Benvolgut Ricard. Molt Interessant, a Mallorca sempre s’ha menjat Arròs sec i el distingíamos de la paella perquè sempre era en cassola de fang. Nosaltres amb el sistema Kamado després d’anys d’assajar, hem desenvolupat una tècnica exclusiva i dic exclusiva perquè fa falta un kamado; Un paeller no val, i una ollla de Perurela (mal anomenades de fang ja que és ceràmica); Un calder o Coccote de ferro tampoc funciona. Ha de ser aquesta combinació.
Fem servir una proporció d’1 quilo d’arròs, jo faig servir preferentment Sara o Marateli (que és un híbrid de Arborio i Carnaroli) que s’ha de conrear amb aigua freda dels bancals de Pirineu, amb 1,3 litres de brou, exactes.
S’afegeix l’arròs quan hem aconseguit una ebullició molt intensa amb tots els tirs oberts, la calor que s’aconsegueix en un kamado a part de ser molt superior al que donen de si el butà o els sarments ,, és envoltant. Es treu als ± 8 minuts, i es deixa reposar dento d’aquesta olla un mínim de ± 25 minuts mes, pot estar mes d’una hora, Punt de cocció perfecta i no passa ni en hores.
Li llamaos en el nostre receptari “ARRÒS SEC A OLLA ALTA” pots veure els detalls a:
https://www.monolith.es/recetario/los-arroces/
Gràcies per l’aportació Pedro.
M’ho miraré amb atenció, a veure si m’hi atreveixo.
Una abraçada!!
Jeje Felicidades Ricart. Que cientifico se ha perdido la ciencia! Disfruto leyendote!
Hola Pipo, content de llegir-te….
Ja he fet de «científic» en la seva època i disfrutava fent manuals tècnic-didàctics. Ara ja m’entretenc amb coses d’aquestes. I que a més es mengen 😉
Abraçada!!
Hola Ricard,
Molt bon post. Crec que tothom qui vol fer un arròs, ja pendrà cura de tenir un bon sofregit i el seu brou favorit. Per mi el problema és la combinació foc-brou-varietat d’arròs i encara afegiria una 4a dimensió: el gruix de la capa del arròs. Com deia l’oriol, millor no convidar gent. Adequar la proporció arròs/liquid no és suficient, també cal tenir en compte la fondaria i variar el diàmetre de la paella i això vol dir que el foc tampoc es comporta igual. Un mal de cap.
Com a quriositat et diré que vaig anar penyíscola a un restaurant d’aquests que surt per la tele i feien servir una varietat d’arròs rodó normal per que deien que clavaven els temps de cocció. Només feien servir bomba per la gent que se l’emportava i que no els quedés covat. (a 20 km del delta… ai senyor. pel preu d’una gamba retalles la qualitat del arròs) i l’altra cosa que feien, al menys amb el caldós, era remenar-lo.
una abraçada!
Ben cert tot el que dius. Jo en realitat ho simplifico , per fer els secs de capa fina. Tinc tres paelles, 34, 38 i 50. Cada una calibrada per capa fina (tampoc exagerada!). Les dues primeres per a dues persones i la de 50 per 4. Com deien abans, no em bellugo de les mides establertes. Ni un gram més. Si ve un 5é, menja de la de 4 i si venen més gent, no hi arròs sec 😅.
Per tant tinc calibrades les 3 pel que fa a quantitat, d’arròs, brou i sempre treballo a nivell del mar i amb el mateix fogó. I no dic més, perquè tots els amics es riuen de les meves «manies». Amb comparen per tocar la pera, amb el personatge que feia en Nicholson a «Mejor imposible». Et dic això perquè confesso tenir calibracions per hivern i estiu 😂😂.
I això que dius de remenar el melós, si que a la Marta li agrada fer-ho, quan ja és a taula. Però després no llueix a Instagram 😂😂.
En fi, gràcies per passar!. Salutacions,
Hola Ricard,
Molt didàctic. Hem faig una idea de tot plegat i tot i que l’esperit de l’article deixa a parer del lector els diferents condiments al marge de l’arròs… sempre em faig la mateixa pregunta. Ceba al sofregit? Ja sé que això depen de cadascú, però jo els prefereixo a l’empordanesa, amb molta ceba, melòs i el gra al puntet. I tots coneixem algú que diu que la ceba es menja el gust de l’arròs i que és un sacrilegi posar-n’hi.
Gràcies
Hola Josep Lluís,
Tens raó. No m’he ficat amb els condiments, perquè crec que es tracta d’un tema molt subjectiu.
Nosaltres en els caldosos, sempre posem ceba. Tampoc molta, però en posem.
I en els secs, posem la salmorreta que ja he comentat i en general no posem ceba.
I ja entenc que no responc a res, sinó que explico com ho fem a casa 😅
De fet l’intenció de l’escrit, era fer perdre la por, als que tenien respecte als arrossos secs.
Salutacions i gràcies per passar!
Curiós que en tot aquests anys només hagis pujat al teu Instagram
dos arrossos secs fets per tu i que hagin estat en l’últim més
Així a grans trets, diria que ell ràtio secs / melosos que hem fet per casa, del ser de 1:4 . Bàsicament ens agraden més els melosos. Els secs els hem «ressuscitat», ara que s’han posat de moda per les xarxes, Aquest ha estat el motiu d’aquest post que anava bàsicament de fer un recull i una mica de conya també , dels «grans secrets dels secs».
Agraint la teva passió pel meu Instagram 😏 i en conseqüència si m’equivoco, ja em corregiràs, no sé si he posat cap risotto i no passen 15 dies que en fem a casa. I surten molt bé, cuidant el gra i la tècnica.
Veus?. M’acabes de donar una idea: El dia que es posin de moda els secrets dels risottos i la seva «democratització», faré un post i el seu Twist corresponent, perquè aquests dels secs, ha tingut molt d’èxit.
Salutacions i gràcies per deixar el comentari i per ser fan del meu Instagram 😂😂
Molt instructiu Ricard com sempre!!! bé la veritat és que jo em decanto més per l’arròs melós i caldós ja que tinc vitro i no m’atreveixo a fer un arròs sec, però haig de dir que m’encanten!!!!
Gràcies. De fet és un recull d’idees i l’experiment del fumet, serveix per fer perdre la por als que no saben com començar amb els secs.
I igual que tu, som més d’arròs melós. El sec menjat a la valenciana, és com un mite, però els melosos, són còmodes de fer i ben bons per menjar…
Salutacions,
Bona tarda i amb retard.
M’ha sorprés aquest post teu aquí on et limites a restaurants.
Però molt instructiu i didàctic.
Abraçada!!
Hola Carles,
Coses per donar «vidilla» a la web, en moments en que degut a les restriccions de mobilitat, tinc poca cosa a publicar.
Una abraçada!
Aquest post és més interessant que la meitat de ponències de congressos gastronòmics. Felicitats!
Gràcies Valentí..!!. I venint de tu, s’agraeix més.
Volia fer un recull, de cara a aficionats, per tal de que perdin la por i tinguin una base per a experimentar.
Una abraçada!!
Hauries de parlar amb en felix Cook obsession a Twitter pq el seu curs curiosament es paraula per paraula el que dius.
Podrieu fer un dos por uno
La veritat és que no sé que explica en el seu curs tot i que inicialment em feia gràcia fer-lo per xafardejar i veure quin era el mètode màgic 😂 . En la meva vida professional he fet més d’un curs per veure si hi havia alguna cosa en la que no havia caigut.
I precisament tota la campanya que feia, em va animar a escriure el que no deixava de ser pura lògica. I que consti que sóc poc fan d’arrossos secs de capa fina 😉. Si dius que diem el mateix, vol dir que no m’he deixat res i pot servir a qui es vulgui iniciar en el tema i en aquest cas, gratis.
Amb ell poc a parlar, perquè amb les meves conyes per Twitter, una tercera persona va jugar amb una frase meva, donant-li un significat diferent del meu inicial i ja «se armó el follon»
Salutacions,