Atelier Dagà Clos, és un restaurant que sorprèn, ubicat a Llagostera en un espai ampli i molt ben decorat, on trobareu una carta curta, però amb plats molt ben elaborats. El seu xef que també dona nom al restaurant, pot lluir d’una trajectòria envejable. És un d’aquells llocs que em permeto recomanar-vos, sense cap mena de dubte.
Atelier Dagà Clos, és d’aquells llocs que sempre em sorprenen i on cal tornar sense deixar passar massa mesos. I de fet, he anat allà més vegades que les que he publicat, però ja sabeu que m’agrada espaiar les ressenyes.
L’Atelier Dagà Clos és un projecte familiar del Lluís Dagà i la seva dona, l’Iris Clos, que van iniciar el 20 de febrer del 2020, sense saber que en pocs dies començaven els confinaments. Però han resistit i aquí els tenim i puc afirmar que cada visita, supera l’anterior en una evolució molt interessant.
El Lluís pot lluir d’una notable trajectòria en cuines de nivell i com mostra, els dos darrers anys abans de començar el seu projecte, estava com a cap de cuina del Motel Empordà, tota una institució.
No és freqüent en les meves cròniques, donar gaires detalls de qui porta el restaurant o de la història de cada lloc. Però en el cas de l’Atelier Dagà Clos, faig l’excepció gràcies als llaços d’amistat amb ells, que ja venen d’anys.
Que ofereix la carta de l’Atelier Dagà Clos
En el període complicat de la pandèmia, amb mesos oberts, mesos tancats i fins i tot un recent tancament forçat perquè havien estat pares per segona vegada, han ofert diferents menús i opcions.
Però com aquí no faig mai història, sinó que intento explicar l’actualitat, dir que ara l’oferta està limitada a una carta que va variant, així com un menú de temporada a 62 €, amb 6 serveis i unes postres.
La carta i el menú, els mostren a la seva web i us mostro un fragment del dia que vam estar, per fer-vos una idea de l’oferta.
Com que quasi tot venia de gust, vam optar pel menú degustació, però donant llibertat a qualsevol canvi que creguessin adequat, així com un en concret que vam proposar nosaltres i que comentaré en el següent apartat.
Que va anar arribant
Vam començar per un dels «aperitius» que m’encanten quan me’ls ofereixen en un restaurant: un oli bo amb un bon pa, que en aquest cas era de sègol i excel·lent.
El primer servei del menú, va ser el pa de croissant, mantega fumada a casa i sardina en un any de salaó. Un començament prometedor, fins al punt que podries demanar-ne mitja dotzena de peces com la de la imatge i convertir-ho en un primer plat.
Voldria aprofitar per a dir que el Lluís, és un «currante» incansable i elabora molts dels productes que altres compren fets. I aquí en teniu la mostra: les sardines les fa en salaó ell mateix, fuma la mantega i es fa els pans 🫢. Al final del dinar, ens va mostrar les preparacions que tenia, pels pans dels dies vinents a l’Atelier de Dagà Clos .
Tot seguit va arribar l’espàrrec blanc de Tudela amb gamba vermella de Palamós i salsa holandesa. Bona combinació!
I els pèsols de Llavaneres saltats amb bolets de temporada, patata a la mantega, carn de perol i rovell d’ou. Va ser un dels plats top del dinar 😍.
I el carpaccio de ceps crus i rostits amb rovell d’ou curat i ametlles, que va substituir l’anunciat de múrgoles a la crema de foie gras, en trobar-se aquestes al límit de temporada.
Demanem canvi del peix, per…
El menú seguia amb el peix de llotja que aquell dia era una porció d’un magnífic mero de 6 kg. Sé que a alguns us costarà d’entendre, però estic una mica saturat de peix de quan estem a Cambrils. I a més les coccions de peix les prefereixo molt bàsiques i no gaire allunyades de pura planxa o els jocs al kamado.
Per això i coneixent les habilitats culinàries del lloc, vaig suggerir substituir el mero, que és plat de luxe, per alguna de les creacions del Lluís. I d’aquí va arribar la flor de carabassó en tempura amb un cruixent de tripa de bacallà i farcida de brandada i també els rillettes de conill confitats en greix d’ànec i amb carxofes.
Que sent plats més humils que el mero, els vam gaudir molt més. I fins al punt de pensar que intentaríem copiar la idea dels rilletes de conill a Cal Malcarat.
I com darrer plat del menú, tocava el wellington de filet de cérvol, bledes i el seu canapè, que em va semblar elaborat amb una tècnica impecable, tot i que no tinc gaire experiència en wellington, en ser una preparació, que tret de menús, no demano mai.
Com a resum dels plats que ens van arribar, destacar l’acurada tècnica de cada un d’ells, que fan brillar l’Atelier. Pel que fa al pòdium, jo hi posaria els pèsols, els ceps i les rillettes, però tornant un cop més al tema de la subjectivitat en aquest àmbit, els pòdium de la Marta, serien els pèsols, la flor de carbassó i el wellington.
Postres i vins a l‘Atelier Dagà Clos
L’oferta de postres, que recordo de l’anterior visita, era curta però interessant. En aquest cas, ens va arribar l’indicat al menú: maduixes amb vinagre i mascarpone, ben adaptat als meus gustos en aquest apartat.
L’oferta de vins a l’Atelier Dagà Clos, està ben escollida i amb un agradable celler annex a la sala inferior, que s’utilitza com menjador d’estiu. Nosaltres vam estar al menjador de planta, molt ben decorat i confortable, que podeu veure a la segona imatge.
En aquest cas la tria de vins la vaig deixar a càrrec d’ells, deixant anar el meu clàssic «al vostre aire, però amb coneixement 😉». Però vaig oblidar d’afegir el meu habitual «però millor de proximitat» i va arribar aquest. Cal dir que coneixem personalment als productors, els mateixos de l’oli del principi, i vam acceptar.
Per tant, com a excepció i sense que serveixi de precedent, confesso haver dinat amb un «riojita» aquí a CAT , tot i que en boca, té poc de Rioja. Prometo que #no_volverá_a_ocurrir 😂.
També com podreu veure els fans d’analitzar tiquets, hi ha un parell de copes de blanc que van servir per a l’entrada de l’àpat, però que no vaig pensar a fotografiar l’ampolla.
Conclusions i reflexions
l’Atelier Dagà Clos és un restaurant de poques taules, perquè la seva gestió és només a càrrec de dues persones: en Lluís Dagà a la cuina i la seva dona Iris a la sala, tot i que darrerament han incorporat una altra persona a la cuina.
No és un lloc al qual pugui anar de manera anònima com faig habitualment, perquè conec al Lluís de fa anys a partir d’una trobada al Priorat, organitzada per «Lo Jaume» de Gratallops, en la que entre altres vins, vam tastar un Clos Erasmus, a peu de vinya on es produeix. I aquestes coses queden en memòria.
Però això no impedeix que pugui dir de manera objectiva que el lloc ens encanta sempre, pel que fa a espai, tracte i cuina. Començant amb l’espai, i com ja he dit, disposen de dues sales. Una àmplia i elegant a peu de carrer i l’altre més rústica i amb encant a la part inferior, oberta a un jardí i que mostro en la foto anterior.
L’Iris, encarregada de la sala en què sempre limiten el nombre de reserves, per tal que el servei no es col·lapsi. Té un gran savoir faire, a més d’un gran coneixement del món del vi. Dona gust veure aquest tracte natural i proper.
I els plats que arriben a la taula a l’Atelier Dagà Clos, tenen elaboracions prèmium i saben treballar amb productes de temporada i proximitat, que amb el tracte expert del Lluís, es gaudeixen de valent.
I com no podia ser d’altra manera, amb «Sí» a totes les opcions. No hi ha formulari concret de reserva, però ofereixen adreça de mail.
Resum de L’Atelier Dagà Clos
- Cuina de primer nivell
- Tracte professional i afable
- Sales molt confortables
- Aforament limitat
- En conseqüència, molt recomanable
- i amb aparcament fàcil just en front
Voleu rebre un e-mail d’avís a cada nova publicació?
Al facilitar el meu correu, consento el tractament de les meves dades. Restaurantscat.cat tractarà les seves dades amb la finalitat gestionar la seva inscripció al bloc, per mantenir-lo informat sobre les nostres notícies i novetats. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició, tal i com informem a la nostra Política de Privacitat i Avís Legal, que podeu consultar al botó inferior.
Jo estic amb la Marta i em quedo amb el “Wellington”. Un plat que intento fer per Nadal o algun dia per celebrar que aquí estem 😁
Salut!!
Ja veus que jo, tot i que molta gent s’imagini el contrari, soc de gustos molt senzills…
A casa, la Marta va intentar fa no massa, un a partir d’un llom de senglar i la cosa no va anar bé 😂.
Salut!
Hola Ricard, per aquest preu és complicat un menú degustació d´aquesta qualitat!!! la sala fa goig!
Just tal com ho dius!
Hi ha molt de nivell en aquest menú.
Salutacions!
Gracies per la crònica, Ricard, tots els plats foten molt goig!!
A veure si tinc l’oportunitat d’anar-hi!
Mart
Fan goig, estan bons i el tracte és excel·lent… són les aventages de poder-ho fer els de «casa».
Estic segur que us agradarà si hi acabeu anant.
Salutacions!