Atzucac Restaurant a Reus, a pocs metres de la Plaça Prim, al local on va començar Ferran Cerro, és una verdadera troballa. Amb cuina de primer nivell i un servei amable i professional. Un d’aquells llocs dels quals surts amb molt bon record i ganes de tornar.

Atzucac Restaurant

Sant Joan, 22, Reus

Pàgina web del lloc

TEL.: 977 91 47 87

Atzucac-entrada

Reus està en moment àlgid pel que fa a la restauració. D’acord que estem parlant d’un municipi que supera els cent mil habitants, però si fem comparativa amb altres ciutats equivalents o fins i tot més grans, destaca sense cap mena de dubte.

Ara mateix us podria recomanar una sèrie de llocs, dels que a més tinc crònica feta i que són realment destacables. I no parlo de llocs de «carn a la brasa», que també deu haver-n’hi.

La cuina d’Atzucat Restaurant, està a càrrec Xavi Franquet, cuiner molt rodat per cuines franceses i que defineix la seva oferta com a «cuina informal, casolana i de qualitat» que ja és tota una declaració d’intencions.

Si feu cerca a Google en trobareu més informació, així com en aquella web marca blanca de la cervesa Damm, on detallen el seu envejable currículum. Pels que no coneixeu Reus, dir que està ubicat a pocs metres de la Plaça Prim i en el mateix local que fa uns anys ocupava Ferran Cerro.

Que ofereix la cuina d’Atzucac

La seva carta és curta i està detallada a la seva web i de la que destaquen diferents plats. Mostro un fragment tot seguit.

Cal destacar, a més d’uns preus moderats, les descripcions de cada plat, els al·lèrgens i una cuidada nomenclatura. Em va sorprendre agradablement, veure com de l’«onglet» en deia el nom de tota la vida en català: «entrama». També en la secció de les postres la paraula «mantecau» que em va fer entrar al túnel del temps. Són noms de sempre, siguin o no normatius 😏.

Que vam acabar demanant a Atzucac

La tria era difícil, perquè hi havia molta cosa que venia de gust. I després d’aquesta excel·lent entrada que ofereixen com aperitiu, una crema freda de bacallà amb pebrot de piquillo, va arribar la coca d’oli amb ceba i sardina marinada, cireres confitades i vinagreta thai de coco i citronella.

Atzucac crema

Atzucac coca

I l’altre primer a Atzucac Restaurant, va ser la seva versió del Baba Ganoush, feta amb albergínia, sobrassada de Mallorca, formatge feta i salmorejo suau. Un plat de 10 que va ser la meva tria i que repetiria sense dubtar. Vaig tastar la coca de sardina i també molt destacable, ja començant per la mateixa coca.

Ja com a plats principals, la Marta va demanar l’entrama de vaca vella, rostida amb alls i herbes, patates al morter i ceba de figueres. Vaig tastar algun bocí, saltant-me la meva dieta que em recomana evitar les carns vermelles i em vaig penedir de no haver «pecat» totalment.

Atzucac onglet

La carn de l’entrama, més coneguda actualment pel nom afrancesat «onglet», és una de les parts més saboroses, però com en tot hi ha diferents qualitats i aquesta era de les més prèmium que he tastat. Al nivell de la que ofereix el  meu apreciat Bardeni. Els acompanyaments i en concret la ceba, també de 10.

I el meu plat principal, va ser aquest morro de bacallà al forn, amb empedrat tebi de fesolets, crema de xoriço i bitxo d’Ibarra. Cada producte per separat,  em va semblar de gran nivell, però em va costar d’entendre la combinació «mar i muntanya» del plat. Però res a dir, perquè quan ho vaig demanar, sabia a què anava.

Vins i postres

La carta de vins és prou assortida i amb força vi de proximitat. I amb un marge de preus molt raonable, com podeu veure a la seva web. Vam escollir aquest cava.

I la secció de postres, té oferta ben interessant i original. Vam compartir aquest «mantecau» gelat de formatge curat d’ovella, amb melmelada de llimona i festucs.  Una proposta ben original, que em va portar records de la meva infantesa, quan d’un gelat «de corte» en deien un «mantecau».

Atzucac postres

Finalment, que no faltin els petits fours 😉

Conclusions i reflexions a Atzucac

Atzucac ens va encantar fins al punt d’incorporar-lo a la nostra ruta de la zona. A voltes voldria renunciar al hobbie i totes les alegries que m’aporta aquesta web, per a poder anar als llocs que sé no em decebran i deixar-me de determinats «descobriments». I Reus actualment i com ja dic al títol, té nivell de «ciutat gastronòmica» com per anar fent llocs i gaudir-los.

A banda d’Atzucac Restaurant, m’agraden també llocs com Ferran Cerro, Vítric, Més que Tapes, La Giberga, aquest com opció més econòmica i fins i tot el SanRoma, que tot i no estar a Reus, el trobem a 2 km. I tinc clar que soc injust, obviant altres, als que sense haver-hi estat, en tinc bones referències.

Atzucac ofereix molt bon producte, ben elaborat i a uns preus molt raonables. I com a punt d’entrada, els migdies en dies feiners, ofereixen un menú molt interessant, que inclou tot a 25 €.

En tractar-se d’un lloc petit, vam poder dialogar uns minuts amb el xef, que s’apropava a les taules. I em va sorprendre la discreció i el sentit comú que mostrava. Pot semblar pedant per la meva part, jutjar a algú per un breu diàleg. Però la porció de la meva vida que he dedicat a la docència, penso m’ha ajudat molt en aquest aspecte.

Estem tips de veure, cuiners que toquen poc de peus a terra, d’altres que es creuen predicadors a la que els faciliten un altaveu i molta volada de coloms. I aquí, res d’aquestes fantasies. Tocar de peus a terra i la lògica com a argument. Atzucac Restaurant, ens va impressionar i sabeu que no ho dic sovint.

Atzucac tiquet

RESUM 

  • Un dels llocs dels que Reus pot presumir
  • Molt bona cuina i producte
  • Servei molt amable i professional
  • Preus molt raonables
  • En conseqüència, un lloc ben recomanable