Bagá a Jaén és un restaurant imprescindible per qualsevol aficionat al món gastronòmic. Molt bon nivell en els plats, naturalitat en tots els sentits i per tant, 100×100 recomanable.

Bagá

Calle Reja de la Capilla, 3
Jaén

Adreça web

Tel.: 953 04 74 50

Bagá entrada

 

Bagá és dels llocs que quedaran a la meva memòria i és sense cap mena de dubte, el millor àpat (no m’agrada la paraula experiència), dels darrers tres anys. I dels de fa més de tres anys, jo no em recordo, que tinc una edat 😏

Els que em coneixeu, sabeu que visitar estrellats Michelin, no és per a mi objecte de desig. He visitat més estrellats dels que mostro a la meva web. I els que no he publicat, han estat per no trencar l’encant, que per a molts representa un estrellat. I també per a no fer la sensació que he anat a llençar els diners en un lloc que no m’ha convençut.

La Marta sempre fa conya, en el sentit que quan decideixo anar a un estrellat, hi entro amb il·lusió, però a mesura que apareixen els «pingüins» (*), em vaig desinflant i té raó. Només amb la típica maniobra de retirar-nos la cadira, per «facilitar» seure’ns, ja comencen a perdre punts.

(*) Amb el nom «pingüins», es refereix al típic servei d’uniforme i una mica estirats.

Però deixem de costat les meves «manies» i anem a parlar de Bagá.

Que ofereixen a Bagá

En un local minúscul al bell mig de Jaén, que més que un restaurant, dóna imatge d’un acollidor bistrot. Disposa d’una barra amb quatre tamborets (actualment restringida a dos pel tema Covid) i tres taules, que fan un aforament total de 15 places.

Ofereixen un menú al seu aire, en funció de les temporalitats i amb una naturalitat que a mig sopar, ja sembla que estiguis entre un grup d’amics de tota la vida.

I aquesta naturalitat que tant m’agrada, s’estén als emplatats que arriben sense floritures supèrflues, tot i que amb vaixella i coberteria molt ben trobades, com podreu observar en les següents imatges.

Que ens van servir

Aniré descrivint els plats per seccions i en ordre d’arribada, comentant aquells que ens van posar més #so_exciteds. Vam començar per,

Baga inicis menu

I tot seguit, la cosa es comença a animar amb plats per a recordar: les «quisquillas», el d’ostra i el «ajoblanco». Els tres realment espectaculars. Vam oblidar la foto del plat de remolatxa. Crec que el subconscient ens va jugar una mala passada 😂, perquè va ser el plat menys apreciat de tot el sopar.

Bagá ostres

Continuem amb els quatre serveis següents. Molt sorprenents el fonoll i la sopa d’espàrrecs, però els altres dos, tampoc desmereixien.

Bagá fonoll

Bagá sopa espàrrecs

I passaríem a la secció que en nomenclatura clàssica, anomenaríem els plats principals. Sorprenent també el rap i a més ens van explicar el procediment per fer-lo, cosa que intentarem. Espectacular el guisat de tripa de bacallà i pel que fa a la vaca madurada, potser em va sobrar el toc de vainilla. Però segurament el problema és que sóc poc de vainilla 😉.

Bagá rap

Bagá vaca madurada

Postres i vins a Bagá

Poc puc dir d’aquest apartat. Els postres, són els que veureu en el següent fragment de menú. Les dues postres de gran nivell i no sabria decidir-me entre el préssec o la creació a base de pa amb oli.

I la carta de vins no la vam veure, perquè d’entrada i com és habitual quan viatgem, demanem vins de relativa proximitat. I ho vam deixar a les seves mans, perquè cada regió és un món. Ens van servir el Sobajanera, de San Lucar de Barrameda i un parell de copes d altres tres (Manzanilla, Amontillado i Palo Cortado) en funció del plat. Falta la foto d’un dels vins.

gavá sobajaneira

Bagá Lustau

bagá amontillado

Conclusions i Reflexions a Bagá

Poques vegades surto d’un lloc, tan convençut i amb tantes ganes de tornar-hi. L’equip de cuina, entenc que està format per tres persones: el que tothom coneix com Pedrito i auxiliat pel David que també té molt de protagonisme i la Lorena. Mentre que el servei de sala, està a càrrec de dues persones més. I ja em perdonareu si m’equivoco.

Els plats que heu vist, van sortint de manera natural i fa la sensació que sense cap mena d’estrès. Evidentment hi ha una feina prèvia per tenir-ho tot a punt. I vam poder observar-ho, gaudint de seient fila zero a la barra.

Bagá barra

Ens va admirar la passió que a Bagá tenen per la seva feina i pel seu territori. Em van fer sentir sana enveja en veure com s’estimaven tot el seu entorn. Els productes, els olis, les ceràmiques. Com exemple aquestes tasses de cafè, que ens van explicar provenien d’uns ceramistes que ara anaven per la cinquena generació.

Bagá Petits fours

I em va enamorar també, la complicitat que em van fer sentir, veient com coincidíem en molts punts de vista, relacionats amb el món gastronòmic. No es va allargar massa la conversa, però ràpidament ens vam adonar de les coincidències que tampoc és el cas enumerar aquí.

I d’aquest post i a diferència de la meva línia habitual, no us puc mostrar tiquet, perquè va ser un regal dels meus estimats Esther i Jordi de 3(o+)aTaula, amb motiu del casament amb la Marta, el passat octubre. En tot cas a la seva web, podreu veure que el preu és de 75 €, que us dic directament que es tracta d’un autèntic regal.

RESUM

Un local minúscul però acollidor al bell mig de Jaén
Una sèrie de plats que queden en la memòria
Un tracte excel·lent amb extrema naturalitat
En conseqüència, Bagá és un destí imprescindible pels amants de la gastronomia