Copenhaguen, pel que fa a la restauració, és un pol d’atracció, tot i que per les rendes del nostre entorn, els preus siguin elevats i fins a cert acabis preguntant-te si val la pena el dispendi que comporten molts restaurants, si ho compares fredament amb el que realment ofereixen.
Aquests és el nostre quart HomeExhange d’aquest 2024. Després de París, Annecy, Yvonand (Suïssa), tocava aquest mes de juny Copenhaguen. La imatge que presideix el post, està presa des de la terrassa de l’apartament on estàvem, a Frederiksberg, amb el Metro a peu de porta.
En principi, aquesta ciutat és atractiva des del punt de vista gastronòmic. Tothom coneix el ja desaparegut Noma i molta gent somia amb Geranium o Alchemist , que quan veus els menús estan a 4.200 i 4.900 Dkk, que vindrien a ser uns 550 € i 650 € per persona i sense comptar begudes, et dius «no».
I és que em conec i ja he sortit de més d’un multi estrellat, maleint el cost. I que consti que no dic pas que aquest no sigui just, perquè requereixen gran infraestructura. Però cada un té els seus gustos i els meus no van en aquest sentit.
Entenc que els professionals de la cuina, els pugui provocar desig / curiositat llocs com aquest. I també als que els agrada lluir d’aquests restaurants com un trofeu. Però en el meu cas, gastar aquestes quantitats en un restaurant i valorant el factor «satisfacció – cost», ja us dic que no.
També l’idioma és un obstacle afegit. Sí que a tots els llocs parlen anglès, però de la mateixa manera que amb anglès tècnic no tinc dificultats, a la que passo al món de la gastronomia, em perdo. I més amb els components «exòtics» que llueixen i que els agrada recitar 😅.
Per tant, durant aquesta setmana, hem fet els esmorzars a «casa» així com tots els sopars, perquè després de tot el dia rondant per Copenhaguen i rodalia, a les 6 de la tarda, no ens aguantàvem drets.
Com és l’oferta gastronòmica a Copenhaguen?
Aquests temes sempre són molt subjectius i les respectives opinions, poden semblar contradictòries.
Si busqueu informació per la Web, la conclusió que en traureu, és que l’oferta gastronòmica és de prou qualitat i que la ciutat és coneguda pels seus restaurants innovadors i per posar èmfasi en ingredients frescos i locals.
A més, llegireu que Copenhaguen té una bona oferta de «menjar de carrer», mercats d’aliments i cafeteries acollidores que ofereixen una àmplia gamma d’opcions per a tots els gustos i butxaques.
I a tot arreu us parlaran dels Smørrebrød, aquesta tendència d’entrepans oberts a base d’una llesca de pa de sègol amb mantega i al damunt, tot el que la imaginació del xef permeti.
I ara va la descripció dels llocs que vam anar, en la que no hi havia cap dels estrellats.
Llocs als que vam anar a Copenhaguen
Mostraré una selecció de llocs als quals hem anat durant aquesta estada, de la que encara no hem tornat. Començarem pels restaurants, que podríem qualificar de recomanats, però en cap cas d’alt nivell.
Norrlyst (Kompagnistræde 8)
Com sempre en les nostres estades, un BibGourmand no sol faltar. Per experiència sé que són llocs dels quals sortirem satisfets, amb cuina més que correcta, ambient planer i sense un cost excessiu. Els migdies tenen una carta de Smørrebrød, que va ser la base del nostre dinar, mentre que per sopar ofereixen un menú de 4 plats.
Barr (Strandgade 93)
Al costat del moll, ocupant l’espai que antigament va acollir el Noma original, aquest restaurant informal davant del mar i amb una gran varietat de cerveses així com maridatges. Els plats són rústics amb arrels clàssiques nòrdiques.
Pel tema de l’idioma, que ja he comentat, intentem simplificar molt les comandes 🫢, evitant complicacions. Per tant, vam acceptar la fórmula que ofereixen per a dinar i aprofito per recordar que un mateix restaurant, l’oferta varia segons sigui dinar a sopar, en què normalment ofereixen més varietat 🤷🏻♂️.
i el tercer Ammanns 1921, del que faré crònica i no en faré de Norrlyst, perquè va ser molt semblant al que publico. Tampoc de Barr, que al restringir-nos a la fórmula de migdia, no va aportar res gaire interessant i menys si ho analitzem en termes relació qualitat – preu.
És un lloc que està referenciat en la majoria de llistes de recomanats i fins i tot en la que l’inefable José Carlos Capel va fer de Copenhaguen 😉. Quan entres a la web i et fas un embolic entre el que és restaurant, el que va de take away, el que presumeix bar amb vistes i més. De les possibles opcions, vam deduir que el que ens convenia era el Aamanns 1921.
Aamanns 1921, està al rovell de l’ou de Copenhaguen, o almenys al que jo considero com a tal. En una zona amb àmplia oferta gastronòmica i a quatre passes del mercat de Torvehallerne del que parlaré en un proper apartat.
A la seva web podeu veure l’oferta de carta i també la d’una fórmula de migdies, que és la que vam escollir i podeu trobar els detalls i en versió anglesa.
Està ubicat en un espai ampli, ben decorat i confortable i amb un equip de servei que sembla d’un altre planeta si ho comparem amb el que se sol trobar per BCN actualment. Equip jove, professional, amable, amb estil informal i acurada imatge. Als antípodes de l’«hola chicos» i en una altra galàxia del ranci «caballeros».
Però també s’ha de dir, que darrere tota aquesta amabilitat, s’amaga algun tic, de caça guiris… No podia ser tot perfecte.
Que vam menjar a Aamanns 1921
Aquí ho podria descriure de dues maneres totalment oposades: Si jo fos un foodie d’aquests que ho descriuen tot amb un grau d’excitació, propi de qui acaba de fer-se una «clenxa», d’aquella mena de farina tan de moda, cantaria meravelles dels Smørrebrød 😍😍.
Però soc jo qui escriu i sense clenxes de cap mena 😂. I llavors us descric l’àpat com 4 torradetes de pa de sègol (dos per persona), molt ben presentades amb cosetes al damunt… bones i ja està.
A la seva web trobareu els detalls dels components, però jo us ho puc simplificar: un de salmó fumat, un d’arengada del bàltic, un d’amanida de pollastre (que està una mica desmuntat, perquè li vaig clavar la forquilla abans d’hora) i un de tàrtar de vedella. I cada un d’ells amb el seu toc de biberó i les herbetes corresponents 😉.
Vins i postres a Aamanns 1921
La carta de vins ens va semblar prou àmplia i amb suficient varietat, però seguint una mica la tònica del país, vam optar per dues cerveses de la seva carta i en concret, una Aamanns IPA (7,3º) i una Pilsner (5,3º).
Realment bones cerveses i ho dic jo, que no tinc gaire afició per aquesta beguda. Però potser allà, m’hi acostumaria 😉.
Les postres vam escollir una de formatges danesos i una de «Pålægschokolademad’, wild Swedish blueberries, brioche», que veureu a la foto i que ni sé traduir 😅. Les dues postres correctes, però res a destacar.
Conclusions i reflexions
El que vam menjar era prou bo, però res que ens provoqués un desig de repetir. I el mateix us podria dir dels altres que no he fet crònica.
Potser ja entro als països nòrdics, una mica a peu canviat, a causa de experiències viscudes, però recordo estades a Finlàndia i sud de Suècia que quan portava 3 o 4 dies, em feia mandra entrar als restaurants. Aquest cop, ha estat millor. Però a nivell Europa, que no em belluguin massa de la cuina de la terna Espanya- França – Itàlia.
Per sort amb les estades HomeExchange, molts sopars a «casa» aporten més alegries que alguns dinars a restaurant.
I aquest és el tiquet, que en euros equivaldria a uns 140 €.
I tenint en compte que vam agafar la «fórmula de migdia», que de fet, eren els mateixos plats de la carta, però donant menys opcions a escollir, amb dues cerveses i dos cafès, pagar 70 € per cap menjant 4 canapès grossos 😂, per més que el nom smørrebrød sembli donar-los més categoria, fa una mica de mandra 🤷🏻♂️.
On es fa la compra a Copenhaguen?
El fet d’estar en un apartament ben equipat i poder accedir a bona ofert gastronòmica, va fer que caiguessin àpats a casa. Tot i que la primera incursió a un supermercat reconegut de la zona, no fos gaire prometedora.
Res a dir dels supermercats de la ciutat, però difícil trobar cap cosa que il·lusioni una mica. El que trobes, no és pas dolent, però no hi ha variació. Penseu, per fer-vos una idea, que a la secció pizzes, l’estrella eren la gamma Terradelles 😅.
Per aquest motiu, vam anar a explorar el mercat de Torvehallerne i allà sí que hi havia temptacions a les quals vam caure. Però amb un nivell de preus que doblava els que estem habituats. Us mostro un parell de fotos, que no sé si podreu llegir, però per posar alguns exemples.
Preus 😰😰…
Torskeloin crec es tracta de llom de bacallà fresc. Indiquen el preu per 100 gr 🤦♂️ que són 60 dkk. I 600 dkk /kg que equival a 80 €/kg i així amb d’altres d’aigua dolça a aquest preu 😰.
I en tema carns i per posar un exemple, les costelles de xai, que anuncien el preu de 500gr (!!) sortirien a quasi 75 €/kg 😨
Però pel que fa a la compra del dia a dia, i sempre amb risc d’errar, la idea que vam treure del Copenhaguen actual, pel que fa a l’alimentació, va ser que tret de les grans superfícies comercials ubicades als afores de la ciutat, l’oferta es redueix a supermercats com el Netto o el Fotex amb un assortiment bàsic de producte fresc i cap cosa que il·lusioni.
I en tema peix, tret del mercat que he mencionat i que tampoc és per llençar campanes al vol, el que pots trobar als supermercats urbans, és congelat i amb varietat mínima.
Llocs alternatius per menjar a Copenhaguen
Si llegiu articles que orientin en aquest aspecte, us parlaran dels llocs de venda ambulant que es troben pel carrer. No tenien pas mala pinta, però no vam tastar-ne cap.
I sí que vam fer alguna aventura tipus street food en el mercat que ja us he mencionat, Torvehallerne, així com a Reffen, un vibrant espai gastronòmic a l’aire lliure, que acull una àmplia varietat de food trucks i parades que ofereixen una diversitat de plats internacionals, des de menjar de carrer danès fins a cuina asiàtica, mediterrània i molt més.
Reffen no només és conegut per la seva oferta culinària, sinó també per l’ambient relaxat i acollidor, amb espais per seure a l’aire lliure i gaudir de la vista al port. Un lloc que considero imprescindible si passeu uns dies a Copenhaguen. Puc demostrar que hi vaig «dinar» 😂.
I aquesta és la visió, evidentment subjectiva, de Copenhaguen, que no és pas el primer cop que hi faig una estada. En menys d’un mes, prometo un post d’aquest estil de la zona de Quebec a Canadà, on passarem pràcticament tot el juliol.
Finalment, si voleu rebre un e-mail d’avís a cada nova publicació?
Al facilitar el meu correu, consento el tractament de les meves dades. Restaurantscat.cat tractarà les seves dades amb la finalitat gestionar la seva inscripció al bloc, per mantenir-lo informat sobre les nostres notícies i novetats. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició, tal i com informem a la nostra Política de Privacitat i Avís Legal, que podeu consultar al botó inferior.
Que bé que la nòmina et doni per viatjar i menjar de Restaurants.
Segueix fent-ho tu que pots i així els que no podem ni l’un ni l’altre sucarem pà a l’olor.
🤷🏻♂️
A Estocolm tot segueix la mateixa tònica. Ofertes molt diferents en menjar i preu en funció de si és dinar o sopar, el producte fresc més car que a Barcelona i a la llarga efectivament fa com mandra anar a restaurants. Una mica més barat que Copenhaguen, això sí. He pagat 30€ per una pizza i un tiramisú (la millor pizzeria d’Estocolm, tot sigui dit) i més de 60€ en restaurants grecs per entrant, principal i postre. No he anat encara a Michelins, però tots doblen el preu dels barcelonins. Veient aquests preus un es pregunta si potser el problema el tenim nosaltres al sud i l’hostaleria cobra massa poc.
Hi ha diferents factors penso…
Els nivells de vida són diferents i per a nosaltres aquests preus són massa elevats. Jo, que soc molt cerebral, no tinc ganes d’entrar a llocs on sé que la relació cost-satisfacció, no em semblarà bé.
Però és que els preus dels aliments als supermercats i mercats, doblen de mitjana els d’aquí…. si es tracta d’un producte econòmic, dius «dona igual pagar 1 que 2», però a la que mires producte més car, t’adones que de 20 a 40, la cosa fa mal.
Altre tema és el tema sous hostaleria, que aquí és massa baix i això comporta que només acceptin aquesta feina, els estrats més baixos de gent que vol treballar. No a tot arreu, però en molts llocs els serveis són lamentables.
Salutacions!
Si aneu a Montreal a mi em va agradar força aquest lloc
https://schwartzsdeli.com/
Crec que només fan entrepà de pastrami però era ben bo.
Prenc nota, perquè com el juliol estarem per Quebec, ja tenim fixats els dies 14, 15 i 16 a la ciutat de Montreal.
Tinc alguna cosa ullada i que conec d’una visita anterior, però el tema pastrami, m’interessa.
Gràcies.
Lloc tastat i amb èxit.
Gràcies!
Vaig ser-hi fa un parell d’estius i la impressió que escrius aquí és practicament la meva al seu moment; no pels restaurants, que anavem en colla i no era qüestió d’arruinar-nos, però si en l’estil, preus, etc. Sí que vam anar a Reffen…i recordo haver-me fotut el plat nacional d’Afganistan!!
gracies per la crónica
Martí
Veig que més o menys tots ho veiem per l’estil…
En el tema Reffen, jo vaig anar a la paradeta coreana.
Però en canvi a «casa» amb les compres fetes, ens hem premiat ben bé i de fet hem fet més àpats a «casa» que fora.
Salutacions,
Hola Ricard
Tengo la misma sensación que tu. Cuando voy, durante la cena, me parece estar cenando muy bien; me gusta! Cuando salgo pienso: hoy cene bien. Pero cuando vuelvo, pasan unos dias y ya no recuerdo ningun plato….. si estuviese a 100km no merceria ni que me desviase. En avion ya ni te digo.
Como España e Italia…. De Francia no se que decirte, lo intento cada año pero su cocina de “trattoria” me motiva poco. Mas bien o no existe o yo no la encuentro. Todas las cartas de parecen de Perpigna a Rouen. No se come mal en algun bistrot de Paris pero aun esperando esa experiencia mistica.
En cambio, en Portugal si que me comi algun pescado que aun recuerdo hoy….
Gracias por tus comentarios
Hola Pipo,
Jo a França menjo bé, però sempre en bistrots, però aquests coses van a gustos i potser menjo bé, perquè m’agrada arriscar i buscar coses que aquí són més difícils. Portugal també i m’he obildat de mencionar-ho, potser perquè només he estat un parell de vegades.
Però en llocs com els que publico avui, és el que dius… que oblides fàcilment que has menjat. I a mi, diga’m cerebral, si un lloc el trobo car en comparació al que he rebut, ja li baixo punts.
Gràcies per passar!
Jo recordo quan hi vam anar, la veritat, restaurants molt cars i no valien molt la pena (o jo no vaig tenir sort), en canvi, al supermercat producte fresc i bo! Ens fèiem uns sopars a casa que tela! Això si, vaig caure a algun lloc de “menú de migdia” prou bo i econòmic.
Per cert, he vist que has anat de Home Exchange o he entès malament? Jo fa un any i poc que estic a la plataforma i de moment molt satisfactori. Què tal la teva experiència?
Bon dia Jordi (encara des de Copenhaguen)
Aquí hem anat alternant algun dinar fora amb sopar i dinars a «casa» i en aquest aspecte molt bé. Cal trobar el supermercat adequat i els preus són els que són.
Pel que fa a HomeExchange, de moment, èxit total. Aquest 2024, a més dels que portem (París, Annecy, Yvonand i ara aquest), tenim el juliol al Quebec, part d’agost a la Champagne i uns dies a Asturies per setembre.
Els llocs que hem anat, tots bé i la gent que han vingut (ja sigui per intercanvi recíproc o per guanyar GuestPoints), fins ara impecables. També t’he de dir que «seleccionem» una mica qui ha de venir… Sense dir-ho obertament, no acceptem canalla, ni gent massa jove… El perfil d’intercanvis fins ara , ha estat parelles de mitjana edat cap amunt i preferentment amb historial a la pàgina.
Espero que a vosaltres, us hagi anat bé també!
Salutacions,
Els preus son elevats, imagino una mica més d’acord als seus sous que als nostres, jo ho vaig patir a Suïssa, fins i tot al supermercat 😅
Bones indicacions i bona informació del HomeExchange. Només em falta fotar fora a “l’inquilí” que tinc a casa i m’ho plantejo 😂
Salut!
Pel que fa als preus de supermercat, et diria que molts productes queden multiplicats x 1,5 o 2… Tampoc hi puc posar la ma al foc, perquè acabes comparant amb productes similars, però en tot cas, una capital cara…
El tema HomeExchange, ara per ara ens va molt bé… esperem que la ratxa continuï 😅.
Salut!
Coincidim plenament en la percepció, Ricard. N’estava convençut.
Salut!
Just 😉😉
Però és que no és més que deixar-se portar pel sentit comú i tocar de peus a terra.
La realitat és aquesta, que no vol dir que no es pugui gaudir de Copenhaguen.
Un exemple il·lustratiu, va ser que al mercat de Torvehallerne. Vam veure un carré de xai que ens cridava… però veus que està a, crec recordar, uns 80 €/kg… i amb el cap fred, et dius «en pocs dies estarem a Ribera de l’Ebre i ja el menjarem allà que tenim bon proveidor a la Terra Alta 🤷🏻♂️. I així amb tantes coses, però per sort tens alternatives.
Una abraçada!