Crimea és un país per a descobrir. Els seus vins són destacables i la seva gastronomia és interessant. Descric els cellers que vam visitar i els restaurants que més ens van agradar.  

Crimea vins i gastronomia

Quatre cellers i quatre restaurants

Crimea Yalta

Vaig estar convidat a través d’una empresa russa, dedicada a la promoció del país,  a una visita a Crimea de 4 dies, amb 3 nits a Moscou per fer escala.

En una propera publicació descriuré les experiències en 4 restaurants a Moscou que ens van encantar per diferents motius.

Rússia és un país al que ja havia viatjat fa uns 15 anys, però actualment el país ha canviat en positiu i ha aconseguit un gran nivell.

No coneixia Crimea i ha estat tot un descobriment. Un país que per mi era desconegut i del que no disposava de referències prèvies.

Després d’un vol d’un d’aproximadament un parell d’hores amb Aeroflot, vam arribar-hi via Moscou a l’aeroport de Simferopol.  I d’allà ens van traslladar i allotjar en un ressort impecable, a prop de Yalta: Crimea Breeze.

Amb unes instal·lacions impecables i amb uns tocs de confort i luxe sorprenents. De les quatre nits que vam estar allà, tres dies vam sopar en restaurants del propi ressort i un quart en un extern que descriuré en aquest mateix post.

Com que un dels objectius de la vista allà, era conèixer els seus cellers, començaré descrivint la nostra percepció dels vins, en els 4 que vam visitar.

El primer celler a Crimea, va ser Massandra

El primer que vam visitar, va ser el de Massandra, segurament el més conegut internacionalment per les seves instal·lacions, els seus vins dolços, així com la seva col·lecció de vins, en la qual destaca una ampolla de xerès de l’any 1775.

Crimea Massandra

Crimea xeres 1775

Les instal·lacions com he dit són espectaculars i ens van sorprendre en el tast final, amb vins elaborats a l’estil Jerez i estil Porto, on comparem alguns relativament recents, amb altres de més de 30 anys i dels que podem afirmar, van resultar espectaculars. A destacar les explicacions que rebem de l’responsable del tast, que a més d’amabilitat, oferien un alt nivell tècnic.

El segon celler. Un projecte a càrrec de Thomas Dol

Molt interessants també un tast que vam fer al visitar un ambiciós projecte amb molt de futur, a càrrec de Thomas Doll, amb la construcció d’un celler impressionant. Els vins que vam provar eren evidentment mostres experimentals, però ens van sorprendre precisament, els elaborats amb varietats autòctones. Un projecte il·lusionant que fomentarà el prestigi enològic a Crimea.

En la imatge superior esquerra, podeu veure les obres en construcció on destaca la torre, que també podeu veure en els altres dues imatges del projecte. Tot el complexe, està tocant el mar Negre.

Com tercer celler: Zolotaia Balka

També vam visitar el celler Zolotaia Balka, molt a prop de Sebastopol, on també produeixen bons vins, però d’un estil més comercial i menys especialitzat que els anteriors. Cal destacar però, els seus vins escumosos.

La història de la producció va començar aquí el 1889 quan Alexander Vitmer va fundar el celler. Disposen de gairebé 3.000 hectàrees de vinya i nombrosos edificis per les elaboracions. Han guanyat diferents premis internacionals i tenen visites ben organitzades pel públic que els vol conèixer. Fins i tot disposen de restaurant i diferents recorreguts turístics al voltant del vi.

Crimea Zolotaia Balka

I com quart el celler de Novyi Svet

Finalment vam visitar Novyi Svet, en una bellíssima badia aïllada a l’est de Crimea, amb uns excel·lents cellers especialitzades en vins escumosos de qualitat. Utilitzant les mateixes tècniques que les de producció del xampany,  aconsegueixen excel·lents resultats, tal com vam comprovar en el tast amb el que vam acabar la visita. Un tast, acompanyat d’agradables explicacions tant a nivell sensorial com a tècnic.

Crimea Novyi Svet

El celler de Novy Svet va ser fundat el 1878 pel príncep Lev Golitsyn, molt influent en la viticultura russa. A la dècada de 1880, va ser el primer enòleg amb dret d’utilitzar l’etiqueta de l’Imperi rus a l’etiqueta, i el 1896 es va crear vi sota la marca Coronation en honor a la coronació de l’emperador Nicolau II. El 1900, Novy Svet va rebre un gran premi a l’Exposició Mundial de París.

Els seus vins escumosos, poden competir sense complexes amb els d’altres zones vinícoles europees, de més anomenada. Realment un gran descobriment.

La Gastronomia a Crimea

La regió que vam visitar, va ser el sud de la península, tocant al mar Negre i la seva oferta gastronòmica està molt basada en el peix. Vam provar peixos molt interessants, que a més reflectien les característiques del Mar Negre amb salinitat inferior a la d’altres oceans.

Doctor Whisky

Pushkinska St, 9Б, Kyiv

doctorwhisky.ru/

Crimea Doctor Whisky

Sense cap dubte, el restaurant més destacable que vam visitar a Crimea, va ser Doctor Whisky, a la ciutat de Yalta, on ens van oferir una acurada degustació dels seus plats.

Un lloc que si estigués ubicat en alguna de les zones, controlades per la Guia Michelin, podria tenir una o dues estrelles. Cuina a la vista, en una barra estil japonès i amb exquisides elaboracions.

També és famós per la col·lecció de whisky amb més de tres-centes referències i que s’actualitza constantment amb noves  incorporacions.

Els whiskys escocesos, irlandesos i nord-americans més coneguts, així com d’altres parts del món, han trobat el seu lloc en aquesta col·lecció.

Però el que realment ens va sorprendre va ser el dinar a l’estil de menú degustació, que ens van oferir en una barra d’estil japonés al subsol del restaurant. Tot seguit mostro alguns dels plats. També una imatge d’un dels seus múltiples reconeixents obtinguts.

Crimea Doctor Whisky plats Crimea Doctor Whisky menu

El dinar va ser a càrrec del seu xef, Andrey Savenkov,  que va començar la seva carrera com a cuiner a Tallinn (Estònia). Després  d’un exitós currículum per diferents indrets, el 2015, Andrey va arribar a Crimea i es va enamorar de la seva naturalesa i dels productes locals. A més de treballar directament com a xef en aquest restaurant, es dedica a la consultoria en l’àmbit de la restauració.

Crimea Dr Whiski chef

 

 

Miriya Resort & Spa

Henerala Ostryakova St, 9, Opolzneve

https://mriyaresort.com/

Aquest exclusiu resort-spa està situat en un edifici futurístic en forma de trèvol dissenyat per Norman Foster. I es troba en l’àrea del ressort, on ens vam allotjar a Crimea.

Es va inaugurar el 2014. Ocupa una superfície de 27 hectàrees, on a més d’un recinte hoteler de 422 habitacions disposen de viles de luxe, com la que ens van assignar, amb servei de majordom i piscina privada.

Disposen d’ un centre de degustació de vins, que inclou un celler, una escola de sommelier, una escola d’elaboració de vins, un bar de vins i una fàbrica de formatge.

Precisament van ser els organitzadors de les nostres visites a cellers i els responsables del projecte que he detallat a la secció  de cellers visitats a Crimea.

Amb 5 restaurants, 8 bars, spa, un centre mèdic i un gimnàs, piscines (coberta i exterior) i platja privada, ha estat designat en algun dels premis que organitzen entitats del sector, com el millor hotel del món. El següent enllaç ho detalla: Mriya Resort & Spa va guanyar el World Travel Awards

 

Una mostra de com en vam gaudir en un bon sopar, amb plats com els que podeu veure a les següents fotos.

 

 

MEMO wine & tapas

Bolshaya Morskaya, 8, Sebastopol

Facebook del lloc

En Sebastopol, vam sopar al wine-bar Memo, on vam gaudir d’una interessant degustació dels seus plats, harmonitzada amb un tast de vins.

Un lloc informal i d’aire desenfadat amb molt bon nivell de cuina i gran assortits de vins. Disposen també de botiga de vins amb venda al públic.

El tracte va ser molt agradable i cada un dels plats anava harmonitzat amb un vi de Crimea.

Tot seguit teniu una mostra de plats servits i que es va iniciar amb les ostres i un tast de formatges de la regió.

Cada plat va anar acompanyat d’una explicació molt acurada, així com detalls curiosos al voltant de productes de proximitat de Crimea.

 

 

Restaurant Hotel Vintage

Naberezhna, 3, Novyi Svit

Facebook del lloc

També a la ciutat de Novyi Svet, just després de visitar el celler que he comentat, vam menjar a la terrassa del restaurant de l’Hotel Vintage.

I per donar idea del bon clima, recordeu que era a principis de novembre. Un lloc al costat del de mar, en un entorn natural espectacular, amb una vista inoblidable de la badia i el mont Kush-kaya (Sokol). .

Aquest restaurant d’hotel del Mar Negre, destaca per la seva oferta de peix fresc i marisc. Ens van oferir una degustació de plats a base d’amanides i peix. Vam gaudir especialment d’una freginada de peix, de la qual destacaven els molls, molt frescos i saborosos.

A les fotos inferiors, a més dels plats, teniu una vista de l’hotel i una de la badia.

També ens van sorprendre, oferint-nos un tast de sopes russes que ens van agradar molt i que repetiríem sense dubtar si visitéssim de nou el lloc.

Resum / Conclusions de la visita a Crimea

Crimea era per a nosaltres un país desconegut i de cop s’ha convertit en una destinació desitjada. I només hem conegut la franja sud, la que toca el Mar Negre. Es tracta d’un país que des que va decidir per votació popular, incorporar-se a Rússia l’any 2014, ha evolucionat en positiu. I està rebent importants inversions que poden transformar-lo en pocs anys, en un important pol d’atracció turística.

Els seus vins tenen gran potencial i de ben segur seran un reclam turístic i més tenint en compte que els seus preus són molt raonables. I els elaborats amb varietats autòctones, poden aportar valor afegit considerable.

I també la gastronomia que a partir del que hem pogut comprovar, ofereix un bon nivells i és sense dubtes molt atractiva,  per a la gent procedent de l’arc mediterrani (Espanya, França, Itàlia) que valoren més el peix que no pas la gent d’altres cultures, on el seu consum no està tan arrelat.