Daniel et Denise Créqui – Bouchon Lyonnais és un grup amb tres bouchons, que són objecte de desig, per a tots aquells que ens agrada aquest tipus de cuina francesa que podríem definir com de «casa de menjars», per fer el nom bouchon, més entenedor.

Daniel et Denise, Bouchon Lyonnais

156 Rue de Créqui
(Lyon, France)

Web del grup Daniel et Denise

Tel.: consultar a la web, segons local

 

Normalment no faig cròniques de llocs de fora Catalunya, a no ser que siguin molt reconeguts. La  prudència fa que no m’atreveixi a «mostrar descobriments» en entorns que conec poc.

I de fet en aquesta crònica, vull parlar més de la filosofia dels bouchon, que no pas d’aquest en concret, que descriuré i del que vaig rebre recomanacions a través de la «màgia» de Twitter.

No és pas el primer cop que visito Lyon i de fet tenia altres bouchon que per a mi eren referència. Vam visitar alguns, però Daniel et Denise ens va encantar. I per això, a més d’una reflexió, en aquest post farem una breu crònica.

Que és un bouchon?

Es tracta de petits restaurants típics de la zona, que serveixen plats tradicionals, i són coneguts pel seu ambient agradable i informal.

Els «Bouchons Lyonnais» són autèntiques institucions gastronòmiques d’aquesta regió i Lyon compta amb diverses adreces que han aconseguit renom.

Per iniciativa de l’ Association de Defense des Bouchons Lyonnais , s’ha creat una etiqueta d’autenticació: “Authentique Bouchon Lyonnais ” que permet identificar els més genuïns.

Perquè Daniel et Denise?

Lyon compta amb infinitat de locals, classificables en la categoria bouchon. Però aquest cop i com ja he dit, a través d’uns comentaris a Twitter,  em van fer fixar en Daniel et Denise.

Cal deixar clar que sota la «marca» Daniel et Denise, hi ha tres locals a Lyon. Si volguéssim ser negatius, diríem que és una minicadena. Però tant de bo, tinguéssim a BCN, cadenes d’aquestes 😍

Nosaltres vam dinar a l’ubicat a la «rue de Créqui» a no gaires metres de l’espectacular Les halles Paul Bocuse. I el vam escollir sense més criteri que estar a prop del mercat que volíem visitar i accessible fàcilment des del nostre Airbnb.

Que ofereixen a la carta de Daniel et Denis Créqui?

Aquesta és la seva carta en què donant només un cop d’ull, podreu veure de què va el tema. Mostro en primer lloc la secció d’entrants.

I tot seguit l’apartat de què després parlaré una mica a la secció «Conclusions i Reflexions». El que anomenen «les abats», ve a ser el que aquí en diem menuts.

Daniel et Denise menutsI per acabar la secció de plats principals, per no atabalar-vos, només us mostro les carns. Tenen també algun plat basat en peix i una petita secció de plats elaborats amb ous.

Que vam acabar demanat

Com entrants vam demanar el Paté en Croûte de foie gras i lletons de vedella i per a mi el Salmó Bömlo, fumat per ells mateixos. Per no perjudicar la meva imatge «pública» 😅😅, recordar-vos que continuo amb la meva dieta d’aprimament (exitosa per cert!) i per això vaig demanar el salmó. En condicions normals hauria demanat qualsevol altre entrant.

Daniel et Denise salmó

El salmó realment era bo, però com he dit, no era pas la meva primera opció i el paté en croûte, bo, però com darrerament hem tastat el de l’Albert Boronat en diverses ocasions, ell ens ha deixat el llistó molt alt.

I ja com a plats principals, la Marta va demanar el ronyó de vedella sencer fet en cocotte i jo i per un dia saltant-me la dieta, vaig demanar la, la tête de veau amb salsa ravigote. Un plat molt senzill que vaig gaudir de valent. El ronyó, el vaig tastar i estava espectacular.

Daniel et Denise ronyó

I com acompanyament va arribar aquestes patates i els macarrons, que vam tastar, però no vam poder menjar ni la meitat.

Vins i postres 

La carta de vins a Daniel et Denise, més que carta era un llibre amb els vins ben endreçats per zones. I amb tota la gamma de preus possible. Vam optar per un Beaujolais (no pas un Beaujolais noveau!) i en concret el que estava especialment etiquetat per a aquest restaurant. Un vi que ens va satisfer i a mi especialment, perquè que feia dies que amb el règim no prenia alcohol. #undiaésundia 🤭.

Daniel Denise vi

L’oferta de postres a Daniel et Denise, que podeu veure a la seva web, és molt «afrancesada», però atractiva. Però aquí sí que vaig respectar el règim i la Marta estava molt tipa amb el macro ronyó. Per tant vam prescindir de postres, limitant-nos a demanar l’assortiment de formatges, per allargar l’estada.

Segurament va ser el plat més pobre, tot i que la qualitat dels formatges, sense ser prèmium, era prou correcta. O igual estàvem massa tips.

Conclusions i reflexions a Daniel et Denise 

És un d’aquells llocs de què surts pensant «tornaré». Tot va funcionar rodó, amb un servei proper i amable, que donava gust.

La sala acollidora i amb encant especial amb múltiples fotografies de visitants «il·lustres» i amb una ambientació que donava gust. I amb públic de totes les edats, que aquí a Catalunya, excepte llocs molt clàssics, sembla que la gent gran no vagi als restaurants.

Quan veus llocs com Daniel et Denise, t’entristeix pensar que a BCN hàgim anat perdent locals emblemàtics, que de fet en teníem. Salvant les distàncies em van venir a la memòria l’Agut del carrer d’en Cignàs o en el Quatre Barres del carrer Quintana, per enumerar dos exemples.

I oferint plats de menuts, com els que podeu veure en la secció corresponent adaptats a les nostres coccions . On podria menjar un ronyó com el que he mostrat, aquí a Catalunya? Possiblement deu haver-hi algun lloc, però no busco un bar de polígon, ni una raresa a la quinta forca. Busco un restaurant  amb cap i peus i bon servei.

Potser algun dia arribaran aquests plats, amb la pàtina de «sostenibilitat». I de fet fa 10 anys, aquí els restaurants no servien onglet o lletons i mireu ara. Fins i tot us podria explicar d’algun, que no sabien ni que eren aquests productes, quan jo els comentava de les meves escapades a França.

I el tiquet a Daniel et Denise, que a més d’un pot semblar car. Però els preus d’aquests productes, són prou elevats allà. El fetge de vedella està als voltants de 40 € kg i els lletons (allà ris de veau), estan a 50 €/Kg. Mentre que aquí els lletons els trobem al voltant de 15€ /Kg  🤯.

Daniel et Denise tiquet

A la web, no tinc cap categoria per restaurants de fora de Catalunya. Per tant, l’he categoritzat a altres comarques.