Er Occitan, és un restaurant a la Vall d’Aran, amb un guardó Bib Gourmand molt merescut. Gran cuina amb molt bon tracte, en un local elegant i tranquil. Per tant, recomanable 100×100.
Er Occitan, és un restaurant del que fa temps sento parlar-ne bé. I no fa massa en un comentari a Twitter en el post de la mini-Guia del sud de Catalunya, algú em deia, que tot i quedar llunyà de les meves zones habituals, em calia anar-hi. I vaig pensar que podria ser el complement d’una sortida d’estiu.
Per començar, avanço que Er Occitan, ens va agradar molt i que és recomanable a ulls clucs, però em feia por anar-hi, perquè mirava la seva carta per Internet i la veia com poc ubicada a la zona. Però un cop hi hem anat, si que m’adono que hi han plats lligats al territori.
He de confessar que aquesta és la segona vegada de la meva vida que estic a Vielha. Els meus lligams amb el Berguedà i la Cerdanya, han fet que que no fos habitual per a mi, anar cap allà. I a Bossòst no havia estat mai. Un poble segurament bonic, però embrutat per l’allau de francesos que van a comprar els seus objectes de desig (Tabac, Ricard et des liqueurs ) 😅
I Er Occitan em va semblar com un oasis, ubicat en el carrer tranquil, paral·lel a la carretera, plena de restaurants on els francesos que van de compres, degluteixen els menús, ja pensats per a ells. I que ningú interpreti cap menyspreu cap als francesos, que són una cultura molt apreciada per mi. Però com en tot país hi ha de tot i els de les compres aquestes, no són pas les elits gastronòmiques.
I que es menja a Er Occitan?
Amb el que vam triar, veureu una petita mostra. Però podeu veure part de la carta en la següent imatge.
Ofereixen uns menús a preu tancat, en que es fa la tria a partir dels plats de la carta. Vaig procurar escollir els més originals o aquells que no són habituals en la meva ruta de restaurants per BCN.
El servei a Er Occitan, va ser molt amable i vaig percebre com una mica de decepció per no demanar explicació dels detalls de cada plat. Però es que ens agrada anar a la aventura i quan el meu partner de taula és la Marta, no tenim problemes amb cap plat i ens agrada tastar coses.
Complementen els àpats amb detalls de restaurant de nivell: aperitius i petits fours. Aquí veieu els aperitius: Tàrtar de tonyina, daus de pastís de peix i síndria infusionada.
Que vam demanar
El menú anomenat Er Occitan, permet escollir de la carta, un entrant, un plat principal i unes postres. També tenien altres opcions de menú, amb més plats. Però la veritat és que amb el menú Er Occitan, vam quedar més que bé.
Per començar i com entrants, vam escollir el «Gazpatchuelo» de pernil ibèric, nyoquis de botifarra negra i pà de sègol. I també la coca de donja (embotit de porc típic del Pirineu), ou curat i formatge Scamorza. Els dos molt bons i sorprenents i quasi fèiem conya en el sentit de que cada un havia escollit millor que l’altre.
El meu va ser la coca i aquests plats, són els que realment busco. Un embotit típic de la zona, integrat en un plat, em venia molt més de gust, que un llom de lluç de pinxo, per citar un plat que ofereixen a la carta.
Com plats principals, la pintada farcida amb farcellets al vapor de bolets i olives verdes. I la terrina de careta de garrí, calamars i sofregit de galanga. També la segona opció va ser la meva i va resultar excel·lent, igual que la pintada.
Finalment com postres, vam demanar dos assortiments de formatges. Predominaven els francesos de proximitat, però és que la frontera està a dos tirs de pedra.
Els vins a Er Occitan
Tenen una carta molt complerta amb diferents denominacions. Normalment demano vins de proximitat, però la DO més propera la desconec bastant i vam voler anar sobre segur amb un DO Empordà. El Finca Malaveïna, que ja heu vist en més d’un dels meus posts.
Conclusions / reflexions
Els plats que vam tastar, estaven un esglaó més amunt de la mitjana que estic acostumats. I podeu veure al bloc i a la Guia conjunta amb 3(o+)aTaula, que trepitjo llocs amb prou bona cuina. Vull dir que molt bé.
També un servei molt amable i professional , procurant que el client se senti a gust. Un exemple en positiu, va ser el vi que vam demanar, que al tastar-lo en nas, em va semblar percebre una mica de tap. I ja en front del dubte em van insistir en canviar l’ampolla.
I la paciència amb una taula de clients (vaig intuir que relativament habituals) que es desfeien en elogis, de manera en un plat que els va al·lucinar. El seu tàrtar servit en mitja canya d’os i enriquit amb moll de l’os. Crec que vam escoltar repetir la frase «moll de l’os», per part dels comensals, com unes 20 vegades. I no era pas la taula veïna 😏.
Un plat que fa un parell d’anys a BCN, generava discussions estèrils de qui l’havia fet primer i qui l’havia copiat. Penso que no ha d’escandalitzar que uns cuiners s’inspirin amb els altres. Crec recordar que en aquesta discussió, atribuïen l’invent al xef de Suculent i fins i tot arribaven a mostrar fotos, de l’estrellat Pré Catelan a París, insinuant que l’havia «copiat» després d’una estada a BCN.
Però això no deixen de ser anècdotes i el que si és important, es que vam gaudir d’un excel·lent dinar i us recomano Er Occitan, per qualsevol desplaçament a la zona i amb detallets com l’acompanyament dels cafès.
RESUM
- Molt bona cuina amb alguns plats que us sorprendran
- Servei amable i de molt bon nivell
- Bona RQP, atès de tots els detalls que inclou l’àpat
- En conseqüència, un lloc obligat si aneu cap a La Vall d’Aràn
- I un Bib Gourmand a Catalunya que realment s’ho mereix
Finalment, sabeu que tinc pocs restaurants publicats, fora de les meves zones de confort: Barcelona i sud de Catalunya. Si els voleu veure, feu clic a altres_comarques.
Un menú molt complet pel preu, amb detalls d’aperitiu i petit fours al cafè.
El tindrém en compte si fem un vaitge per aquella zona.
Salut!
Vam sortir exciteds-exciteds i la RQP ajuda ….
Molt recomanable, tot i que lluny 😓
Salut!
Molt bo però millor, per a mi, a l’hivern ja que té un menú més de la zona, més recollit. No li conec plats de carta, sempre fem el menú. De totes formes, sempre se’n surt ben content i encara estigui a prop de la carretera tot seguit hi ha el riu😂😂.
Una abraçada i quasi davant en teniu un altre de ben bo. De fet, hi han tres restaurants de bon nivell a tot Bossòst i això és d’agrair en aquest indret.
Una abraçada
Ara a l’estiu, el menú va de triar plats de la carta, però si tenen un menú específic, millor que millor.
Desconec totalment la zona i sempre em fa por publicar quan passa això 😅. El fet d’haver tingut casa a Llívia, m’ha provocat una visió esbiaixada dels pirineus. Mai havia estat ni passat per Bossòst 😓
Abraçada!
Bon dia Ricard, m’ha agradat molt llegir la teva referència a Er Occitan. Aquest mes d’agost, aprofitant una estada d’uns dies a la vall i amb ocasió d’una celebració de caràcter personal vàrem ser-hi per sopar i TOT ens va semblar més que satisfactòri. L’espai, el menú de tres plats a escollir a 37€ i el servei, molt atent, però mai invasiu. El preu, amb vi, ens va semblar molt ajustat. Res, una gran referència per properes visites a la Vall d’Aran. Gràcies per la bona feina que feu la gent de 3 (o+) a taula.
Com si fóssim bessons…. 😂 Ho veiem igual i com dius «TOT ens va agradar» i el preu també.
Transmeto la teva darrera frase, als companys de 3(o+)aTaula…. S’ha de dir que és una «feina» que tot i costar diners, aporta moltes satisfaccions: els àpats i feed backs com el teu.
Salutacions!
Aquí si hem estat i al nostre parer, és el millor restaurant de la zona. Nosaltres només hi anem per l’hivern, però ens has fet agafar ganes!
Canviant de tema: Amb la conya del tàrtar, veig que has punxat os . Algú a publicat a Twitter “Tuétano a la brasa con tártar: “el original”!” . I com no podia ser altre, parlant de Suculent.
Curiós aquest show gastro
Abraçad!
Vosaltres aneu molt per la zona. I em tranquil·litza coincidir. Quan publico llocs de zones que no conec, sempre tinc por de fer el ridícul i que tothom em digui que a pocs metres, en tenia 2 de millors 😂😂
No havia vist lo del “el original”…. I ara ho he buscat. Ja saps que en el fons em fa content…. I tanta història/polèmica per adjudicar-se «el gran invent» de servir un tàrtar, al damunt d’una semi canya d’os.
Però deu fer patxoca als que no ho coneixen, perquè els jubilats benestants, de la taula propera, estaven exciteds, amb la presentació del plat.
Abraçada!!
Déu n’hi do si que vas anar lluny…
També sóc més de Cerdanya, que d’aquesta part de país. Però l’anoto per fer una petita ruta d’un parell de dies entre setmana i quan passi aquest horrorós més d’agost.
El menú em sembla més que bé. I els plats coneixen-te, més que bons.
Abraçada!!
Realment ens va agradar.
Pel que fa a lluny, vivint ara on visc, tampoc està més lluny que anar a Llívia 😅
I penso que en temporada de fred, encara l’oferta deu ser millor. En tot cas, els plats eren molt ben aconseguits.
Abraçada!!
Bones. Pel que fa a la DO més propera podria ser francesa però hi tenen molts números Costers de Segre i Somontano
😅😅😅…. curiosament de francesos no en tenien i com normalment als restaurants demano vi catalá, ja ni em vaig fixar en si tenien Somontanos….
I si… em referia a Costers de Segre, que no domino massa.
Una abraçada Xavi…!!