Er Occitan, és un restaurant a la Vall d’Aran, amb un guardó Bib Gourmand molt merescut. Gran cuina amb molt bon tracte, en un local elegant i tranquil. Per tant, recomanable 100×100.

Er Occitan

Carrer Major, 66, Bossòst

www.eroccitan.com/

Tel.: 973 64 73 66

Er Occitan entrada

Er Occitan, és un restaurant del que fa temps sento parlar-ne bé. I no fa massa en un comentari a Twitter en el post de la mini-Guia del sud de Catalunya, algú em deia, que tot i quedar llunyà de les meves zones habituals, em calia anar-hi. I vaig pensar que podria ser el complement d’una sortida d’estiu.

Per començar, avanço que Er Occitan, ens va agradar molt i que és recomanable a ulls clucs, però em feia por anar-hi, perquè mirava la seva carta per Internet i la veia com poc ubicada a la zona. Però un cop hi hem anat, si que m’adono que hi han plats lligats al territori.

He de confessar que aquesta és la segona vegada de la meva vida que estic a Vielha. Els meus lligams amb el Berguedà i la Cerdanya, han fet que que no fos habitual per a mi, anar cap allà. I a Bossòst no havia estat mai. Un poble segurament bonic, però embrutat per l’allau de francesos que van a comprar els seus objectes de desig (Tabac, Ricard et des liqueurs ) 😅

I Er Occitan em va semblar com un oasis, ubicat en el carrer tranquil, paral·lel a la carretera, plena de restaurants on els francesos que van de compres, degluteixen els menús, ja pensats per a ells. I que ningú interpreti cap menyspreu cap als francesos, que són una cultura molt apreciada per mi. Però com en tot país hi ha de tot i els de les compres aquestes, no són pas les elits gastronòmiques.

I que es menja a Er Occitan?

Amb el que vam triar, veureu una petita mostra. Però podeu veure part de la carta en la següent imatge.

Ofereixen uns menús a preu tancat, en que es fa la tria a partir dels plats de la carta. Vaig procurar escollir els més originals o aquells que no són habituals en la meva ruta de restaurants per BCN.

El servei a Er Occitan, va ser molt amable i vaig percebre com una mica de decepció per no demanar explicació dels detalls de cada plat. Però es que ens agrada anar a la aventura i quan el meu partner de taula és la Marta, no tenim problemes amb cap plat i ens agrada tastar coses.

Complementen els àpats amb detalls de restaurant de nivell: aperitius i petits fours. Aquí veieu els aperitius: Tàrtar de tonyina, daus de pastís de peix i síndria infusionada.

Que vam demanar

El menú anomenat Er Occitan, permet escollir de la carta, un entrant, un plat principal i unes postres. També tenien altres opcions de menú, amb més plats. Però la veritat és que amb el menú Er Occitan, vam quedar més que bé.

Per començar i com entrants, vam escollir el «Gazpatchuelo» de pernil ibèric, nyoquis de botifarra negra i pà de sègol. I també la coca de donja (embotit de porc típic del Pirineu), ou curat i formatge Scamorza. Els dos molt bons i sorprenents i quasi fèiem conya en el sentit de que cada un havia escollit millor que l’altre.

Er Occitan coca donja

El meu va ser la coca i aquests plats, són els que realment busco. Un embotit típic de la zona, integrat en un plat, em venia molt més de gust,  que un llom de lluç de pinxo, per citar un plat que ofereixen a la carta.

Com plats principals, la pintada farcida amb farcellets al vapor de bolets i olives verdes. I la terrina de careta de garrí, calamars i sofregit de galanga. També la segona opció va ser la meva i va resultar excel·lent, igual que la pintada.

Er Occitan pintada

Er Occitan terrina

Finalment com postres, vam demanar dos assortiments de formatges. Predominaven els francesos de proximitat, però és que la frontera està a dos tirs de pedra.

Els vins a Er Occitan

Tenen una carta molt complerta amb diferents denominacions. Normalment demano vins de proximitat, però la DO més propera la desconec bastant i vam voler anar sobre segur amb un DO Empordà. El Finca Malaveïna, que ja heu vist en més d’un dels meus posts.

Conclusions / reflexions

Els plats que vam tastar, estaven un esglaó més amunt de la mitjana que estic acostumats. I podeu veure al bloc i a la Guia conjunta amb 3(o+)aTaula, que trepitjo llocs amb prou bona cuina. Vull dir que molt bé.

També un  servei molt amable i professional , procurant que el client se senti a gust. Un exemple en positiu, va ser el vi que vam demanar, que al tastar-lo en nas, em va semblar percebre una mica de tap. I ja en front del dubte em van insistir en canviar l’ampolla.

I la paciència amb una taula de clients (vaig intuir que relativament habituals) que es desfeien en elogis, de manera   en un plat que els va al·lucinar. El seu tàrtar servit en mitja canya d’os i enriquit amb moll de l’os. Crec que vam escoltar repetir la frase «moll de l’os», per part dels comensals, com unes 20 vegades. I no era pas la taula veïna 😏.

Un plat que fa un parell d’anys a BCN, generava discussions estèrils de qui l’havia fet primer i qui l’havia copiat. Penso que no ha d’escandalitzar que uns cuiners s’inspirin amb els altres. Crec recordar que en aquesta discussió, atribuïen l’invent al xef de Suculent i fins i tot arribaven a mostrar fotos, de l’estrellat Pré Catelan a París, insinuant que l’havia «copiat» després d’una estada a BCN.

Però això no deixen de ser anècdotes i el que si és important, es que vam gaudir d’un excel·lent dinar i us recomano Er Occitan, per qualsevol desplaçament a la zona i amb detallets com l’acompanyament dels cafès.

Er Occitan tiquet

RESUM

  • Molt bona cuina amb alguns plats que us sorprendran
  • Servei amable i de molt bon nivell
  • Bona RQP, atès de tots els detalls que inclou l’àpat
  • En conseqüència, un lloc obligat si aneu cap a La Vall d’Aràn
  • I un Bib Gourmand a Catalunya que realment s’ho mereix

Finalment, sabeu que tinc pocs restaurants publicats, fora de les meves zones de confort: Barcelona i sud de Catalunya. Si els voleu veure, feu clic a altres_comarques.