La Estrella al Born, és un dels restaurants imprescindibles a BCN, però desconegut per alguns. Una autèntica joia al costat de l’estació de França, amb 5 generacions al seu servei i quasi cent anys d’existència.

La Estrella

Carrer Ocata, 6

Web del restaurant

TEL.: 933 10 27 68

La Estrella entrada

La Estrella està sempre en la meva llista de preferits a BCN. És un dels llocs als quals m’agradaria anar almenys un cop l’any.

Però les circumstàncies actuals, així com el fet de viure lluny de BCN, ha provocat que feia quasi dos anys que no hi anava.

La Estrella és un restaurant que recomano especialment. Funcionant en paral·lel a les mogudes gastronòmiques i aliè a les modes, ofereix plats de primer nivell i amb un servei peculiar i destacable.

Ubicat en el carrer per a vianants, lateral a l’estació de França i, per tant, fora del bullici que a vegades caracteritza la zona.

La Estrella està a punt de fer cent anys i portat actualment per la cinquena generació de la mateixa família. Existeix com a restaurant des d’abril de 1924 i ja existia abans, tot i que com a fonda.

Que ofereixen a La Estrella

Com sempre a La Estrella i hi ha una carta més o menys estable, però el verdader valor, està en els plats que el Jordi, propietari i cap de sala, canta en veu alta i amb verdadera passió. I també amb molta prudència per deixar llibertat als clients, procurant no incomodar en cap cas.

Sé que els plats enumerats en veu alta, no agrada a molta gent, perquè no veus el preu, però també dir que els clients habituals, ja sabem que mai ens trobem en cap sorpresa quan arriba el tiquet, com sol passar en més d’un lloc. I també dir que més d’un dels que escoltareu, són de fet els mateixos que teniu a la carta, tot i que amb explicació més detallada.

També cal dir que tota la cerimònia d’explicar els plats, és un punt que els fans d’aquest restaurant, celebrem especialment i trobaríem a faltar si canviés. Els expliquen, deixen una estona per a «meditar» i després vénen a prendre la comanda.

A l’oferta de La Estrella, descobrim plats amb molta creativitat, en general innovacions de plats clàssics de sempre. Les verdures respectant sempre les temporades i l’oferta de peix, curta i molt ben escollida, amb més d’un producte provinent del Delta.

La Estrella carta

Destacar els seus plats a base de bacallà, dels que recordo algun de memorable, com un fet estil «atascaburras» tal com es fa a Alacant i que vaig tastar en una visita anterior. La  tonyina també sol ser un fix a la carta i molt recomanable.

Que vam demanar

Com aperitius van arribar aquests bunyols,

La Estrella bunyols

En principi volíem compartir 3 plats, encara que una d’ells fossin un parell de croquetes. I quines croquetes! aquest cop a base de carxofa. Bones com per demanar una ració sencera. Cal estar atent a les croquetes de cada moment, que serveixen per unitats i de fet així ho remarquen.

Els altres dos plats que vam demanar per a compartir, van ser una amanida de xató, que ja ens van avisar que era clàssica-clàssica. I és que a segons quin lloc, vés a saber com «interpreten» el concepte ?. I com a reflexió, com arriba a ser de bona una amanida com aquesta, quan es cuida el producte com aquí fan.

I aprofitant que estem en temps de carxofes i a La Estrella, sempre trobes alguna preparació que sorprèn. Recordo del darrer cop, unes carxofes amb un toc de sobrassada de Mallorca i formatge fos, que he imitat més d’un cop a casa.

En aquesta ocasió van ser unes carxofes farcides de brandada i gamba, que van resultar una delícia.

La Estrella carxofes

I ja com a plats principals, el magret d’ànec de Coll Verd i uns peus de porc, de porc negre, desossats i fets amb bolets de temporada. Un encert els dos.

 

Vins i postres a La Estrella

La carta de vins està de sempre molt ben treballada i amb vins ben curiosos. En aquesta ocasió i seguint la meva dieta, vam optar per vins a copes. Va arribar el DO Montsant, Mineral. Un vi senzill i correcte a bon preu.

La Estrella vi Mineral

Les postres a La Estrella, són un dels punts forts per la seva creativitat. Jo en vaig prescindir, tot i que sempre que vaig allà em tempta el gelat de wasabi i l’altra tria va ser el pastís de mató amb gelat.

 

Conclusions Reflexions a La Estrella

Estem parlant d’un lloc amb història. Aquesta primavera, portaran els 98 anys d’existència com restaurant. Però com negoci, ja fan els 100 anys, perquè va començar com a fonda.

El portar tants anys d’existència, generació darrera generació, podria donar una imatge de lloc viejuno.  I puc assegurar que es tracta d’un local molt digne i actualitzat. No ofereix modernor, però en canvi, molta dignitat. A la web, podeu veure algunes imatges del local, així com llegir els orígens del lloc.

El recomano sense dubtar i només pot tenir dues contra indicacions: Si busqueu lloc de «ver y ser visto», no és el lloc adequat. Ho dic per algun feed back que he rebut que han gaudit molt dels plats, així i tot l’han trobat com «trist». Tampoc si sou al·lèrgics a les cartes parcialment cantades, La Estrella, no és el vostre lloc ?.

Pels que som habituals, no ens comporta cap problema, perquè sabem que en cap cas, tindrem una sorpresa. Però he de confessar que el primer dia que vaig anar a La Estrella, ja anava avisat per part de qui en va recomanar aquest lloc (gràcies, Núria!), que les coses anaven així.

Així i tot, entenc que pugui ser difícil d’acceptar, per part de gent que arriben socarrimats per culpa de sorpreses, que han patit en altres llocs. I això malauradament és freqüent en moltes novetats de BCN. Sembla que els cambrers o maîtres, estiguin ensinistrats i tinguin com a objectiu principal, l’intentar inflar les factures.

La Estrella

I si voleu veure altres restaurants de la zona Born, que tinc publicats, feu també clic a la següent imatge,