Le Bistrot és un petit restaurant al bell mig de Reus, que anuncia cuina francesa, sense cap mena d’ínfules. Ells mateixos es defineixen: cuina casolana amb tocs francesos. Un lloc que de nou ens va encantar i que cal tenir en compte.

Le Bistrot

Carrer de Santa Anna, 18, Reus

Pàgina web del lloc

TEL.: 977 17 48 43

Le Bistrot

Aquesta darrera setmana, teníem prevista i reservada, una estada a París que s’allargava fins al Pont de Desembre i que un imprevist familiar ha impedit. I ja m’havia documentat per fer visita a set o vuit bistrots acuradament escollits.

No ha estat possible i el mateix dia que teníem prevista la sortida amb el TGV, bàsicament per a consolar-nos, se’ns va acudir tornar a visitar Le Bistrot de Reus, ciutat que no té el glamur de París, tot i el conegut triangle «Reus-París-Londres».

Els bistrots francesos solen caracteritzar-se per un conjunt de trets que podem resumir com:

  • Atmosfera càlida i acollidora amb ambient íntim i amigable.
  • Cuina casolana i tradicional, on esperes trobar plats tipus la sopa de ceba, algun paté maison, el boeuf bourguignon, coq au vin, els típics escargots, etc.
  • Servei amable i informal, donant per fet que et pots comunicar en francès i no cauràs en aquella frase penosa «¿como es posible que no tengan carta en español?» que tanta vergonya aliena fa passar, quan et bellugues per França.
  • Decoració senzilla i normalment amb encant.

Tots aquests aspectes, contribueixen a l’esperit distintiu dels bistrots, que busquen oferir una experiència gastronòmica autèntica i relaxada. I podem dir, que Le Bistrot a Reus, les compleix en un bon percentatge. El que li falta, són els plats que he mencionat abans, que ves a saber quina acceptació tindrien al Baix Camp, però Déu-n’hi-do, com se’n surten.

Una vista de la sala interior, senzilla i acollidora.

Le Bistrot interior

Que ofereix la carta de Le Bistrot

Ja us avanço que és una carta de cuina francesa, simplificada que ells mateixos defineixen com «cuina casolana, amb un toc francès». No hi busqueu Pâté en Croûte, ni Pithiviers, ni aus cuites en vessie ?.  Però si hi trobareu, alguns plats simples, propis de la cuina del país veí.

I per simplificar les coses als clients, que per aquí la gent no són massa experts en cuina francesa, mostren la carta a la web de manera molt gràfica, com podeu veure  a la següent imatge:

I també les típiques raclettes, així com la fondue amb diferents variants, que van des de la clàssica, fins a algunes variants que anomenen «rostits de formatge». I aquí teniu un exemple, que precisament vam demanar en una visita anterior.

Que vam demanar

Ja sospitàvem que un dimarts feiners, ens caldria limitar-nos al menú i així va ser. Quan en un lloc, ja d’entrada et deixen el menú damunt la taula, ni m’atreveixo a preguntar si tenen carta, per evitar fer-los excusar o en cas que sigui possible, estressar la cuina per complaure’ns.

En tot cas, al final del post, us deixaré una secció amb la mostra de plats de carta, de quan vam anar-hi just fa uns mesos i així us podeu fer més idees de les possibilitats del lloc.

 

Le Bistrot menu

La idea era demanar com primers, el tàrtar de salmó fumat i marinat, guacamole i hummus de pesto d’avellana i per a mi, l’amanida de bacó, formatge Tomme de Savoie, gesiers i més coses.

Però la persona que feia el servei em va avisar, que no els hi havien arribat els gesiers i tot i que la podien servir sense, em recomanava la crema de carabassa, amb pa d’espècies i encenalls de formatge Comté. I vaig acceptar el canvi, atès que la persona que m’ho deia mereixia confiança i es veia un professional dels que costen de trobar.

Plats molt correctes i diríem que excel·lents, i més encara, si no perdem de vista que parlem d’un menú de 17,50 €, sense «sorpreses», sense «suplements» i amb beguda inclosa. Menú que els dissabtes i festius puja 21 €, tot i que llavors amb begudes a banda.

I com a plats principals, una tartiflette prou ben encertada i per a mi, la Biquette consistent en un  gratinat de moniato, pasta quadrada “Crozet” de fajol (sense gluten) dels Alps, crema casolana de formatge parmesà, formatge de cabra gratinat i avellanes.

Le Bistrot tartiflette

Le Bistrot biquette

I he de dir que amb la Biquette, vaig gaudir de valent!,

Vins i Postres a Le Bistrot

Ja a la secció de les postres, a mi em va fer gràcia el cafè gourmand que podeu veure a la imatge i que em sembla una opció genial coincident amb els meus gustos i una generosa Tatin per a la Marta,

La carta de vins de Le Bistrot, que també mostren a la seva web, és curta però ben escollida. I amb vins de proximitat, així com francesos. Vam escollir aquest Bordeaux, suggeriment de la qui ens prenia nota,  que va acompanyar prou bé els plats i l’ampolla es va fer curta.

Conclusions i Reflexions a Le Bistrot

La primera reflexió seria preguntar-nos el perquè, de tan pocs restaurants de cuina francesa a CAT. Un fenomen ben curiós si el comparem amb la sobresaturació d’italians i orientals de tota mena. D’aquí el títol «Tant de bo en tinguéssim més», referint-me a llocs de cuina francesa.

I Reus, que un cop més destacaré com a ciutat viva, en té de tots tipus. Italians, indonesis, japonesos o pseudo japonesos ?. De fet, hem estat en alguns d’ells, que mai he publicat perquè sempre penso «a qui li interessa dels meus lectors, un japo a Reus?». El darrer que vam estar, em van dir fins i tot «caballero» ?.

El servei de la sala a Le Bistrot, està a càrrec d’una sola persona, amable, professional i amb ganes d’ajudar de manera proactiva. Fins i tot el públic de la sala, feia sentir a gust per la seva discreció i ganes de gaudir. Molt diferent d’aquells ambients populars de #comepizzacabrón ??, que s’observen en altres llocs.

Finalment, el preu ben assequible. Si li restem el vi que vam demanar com a extra,  de quasi 23 €, queda ben moderat. És d’aquells tiquets que pagues i et queda la sensació que t’han donat més del que has pagat.

Le bistrot tiquet

Cal dir que la reserva en línia, no la tenen integrada a la web, però l’ofereixen al seu Instagram a través d’un WhatsApp, que responen al moment.

 

RESUM

  • Cuina francesa sense ínfules
  • Local petit i acollidor
  • Plats originals, ben resolts i fàcils per a compartir
  • Servei amable, proper dels que cal destacar
  • En conseqüència, un lloc ben recomanable a Reus

Imatges d’un sopar de fa uns mesos, a la carta

Normalment, quan publico una nova visita a un restaurant, elimino l’anterior post. Però avui em sembla injust mostrar només el «menú del dia», que no reflecteix tot el potencial del lloc. Per això, us deixo un resum del darrer sopar que vam fer a Le Bistrot i a la carta, que també va resultar del tot satisfactori.

A banda dels llocs que publico, soc un fan dels menús de dia, que ofereixen a molts llocs.

Remarco el tema «menú», perquè recentment he criticat per les xarxes, un atorgament de Bib Gourmand a un lloc que en feiners, es limiten a un menú bàsic, que sense els desproporcionats suplements, està per sota d’aquest.

I el meu #haker preferit, home de poques llums i estudis, ha aprofitat per tergiversar les meves paraules, en el sentit que no valorava els menús. Imagineu el nivell que té el paio, que en lloc d’escriure Bib Gourmand, escriu BiG Gourmand… ??. Deu associar Gourmand en estar gras…

Vam compartir per a començar, un parell de Mini Baos Bretons, farcits de sardina, verat i tonyina amb pesto. També la Burrata amb carabassó, pesto d’avellanes i encenalls de pernil.

i com plats principals,  Le table du Pecheur, amb tàrtar de salmó fumat amb guacamole i sèsam, sardina fumada, tonyina fumada, arengada fumada, bacallà fumat, amanida i patates al forn i la Marta, el Soumaintrain: formatge francès de Borgonya rostit al forn amb pa d’espècies, fruita de temporada, pernil i “torrijas” casolanes de ceba caramel·litzades.

Le Bistrot soumaintrain

 

Le Bistrot Riesling

Les postres semblaven atractives. Però vam preguntar si ens podrien fer mitja ració de la seva taula de  formatges francesos, que ofereixen com a plat i ens van dir que cap problema.

Le Bistrot formatges

Finalment, si voleu rebre un e-mail d’avís a cada nova publicació?

Al facilitar el meu correu, consento el tractament de les meves dades. Restaurantscat.cat tractarà les seves dades amb la finalitat gestionar la seva inscripció al bloc, per mantenir-lo informat sobre les nostres notícies i novetats. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició, tal i com informem a la nostra Política de Privacitat i Avís Legal, que podeu consultar al botó inferior.