Lera Restaurante, amb llarga tradició i darrerament guardonat amb estrella Michelin, és un lloc de peregrinació obligatòria per a qualsevol aficionat a la gastronomia real i sense artificis. Com una rara avis en el món gastronòmic actual on la tendència predominant sembla anar cap a «épater le bourgeois».

Lera Restaurante

Calle de los Conquistadores Zamoranos
Castroverde de Campos, Zamora

Web del restaurant

Tel.: 980 66 46 53

Lera-entrada

Lera Restaurante, és un dels llocs al que tenia ganes de fa temps i al que ja havia fet algun intent de reserva, sense haver aconseguit quadrar dates.

Un lloc del qual tothom parla meravelles i al que darrerament i a partir dels feedbacks exciteds de bons amics, va fer que ens decidíssim sense esperar més.

En conseqüència, vam organitzar una escapada a Lera Restaurante que vam complementar amb nits a Burgos, Salamanca i Segòvia.

El restaurant està ubicat, en un magnífic i auster edifici, al poble de Castroverde de Campos, al mig del no-res. Fins i tot disposen d’un petit hotel per a facilitar la visita als que venen de lluny, que deuen ser la majoria.

La sala que fa les funcions del menjador, és àmplia i confortable. I amb un estil auster totalment allunyat d’algunes presumptes modernitats amb què alguns projectes pretenen distreure a la clientela al més pur estil «épater le bourgeois», que mencionava al resum inicial.

Lera interior

Que ofereix la cuina de Lera Restaurante

Ofereixen una cuina lligada al territori i la tradició, que s’allunya de modes i artificis per conservar l’autèntica naturalitat del producte.

I un dels trets que marquen la diferència, està en l’origen i la qualitat de les matèries primeres, prioritzant els petits productors de la zona i ajudant a preservar la cultura gastronòmica de Terra de Campos.

Els dos paràgrafs anteriors són pràcticament còpia de tal com ells mateixos es defineixen a la seva web, però podem donar fe que aquí les afirmacions són reals i no les frases fetes amb què es defineixen avui en dia, molts nous restaurants.

D’entrada, i ja damunt la taula, trobes l’opció menú degustació que podeu veure tot seguit.

Lera Menu

Aquest que mostro és el bàsic i en tenen un altre a 138 € amb quatre elaboracions més, segons mercat o inspiració. Però ja anàvem amb la idea de prescindir del menú, demanar un parell dels seus plats mítics i que la resta, portessin al seu aire. I tot seguit, podreu veure el festival.

Que va arribar a la taula

En primer lloc, aquest aperitiu que ja mostrava intencions. Un deliciós brou amb una mandonguilla dins, que calia punxar amb la branca de romer que veieu a la imatge 😉.

Tot seguit una amanida amb escabetx de perdiu i conill.

I ja ens va arribar el «relleno de jabalí», que era com una pilota de les que per aquí posem a l’escudella, però amb carn de senglar i un tel de cansalada. Una delícia, com per demanar-ne mitja dotzena.

Lera relleno jabali

Tot seguit, les seves famoses llenties amb ànec, que vaig posar-los com a condició que no podien faltar al dinar. Servides de la cassola damunt d’un plat que contenia foie-gras escabetxat i deixant-la damunt la taula, per qui vulgui repetir 😍😍.

Lera llenties

Estaven impressionants i vam tornar la cassola neta com una patena. Fins i tot, la Marta que no és fan de les llenties, les va gaudir de valent.

I ja, l’altre plat estrella a Lera Restaurante: els seus famosos «pichones bravios de Tierra de Campos», realment espectaculars. Una autèntica meravella.

Lera pichones bravios

I com traca final, la perdiu amb berza, que podeu veure tal com la van presentar i ja servida a cada plat.

Lera perdiu

Lera perdiz plato

Vins i postres

La carta de vins a Lera Restaurante, era amplia i ben endreçada. Vam demanar ajuda pel que fa a vins de proximitat, com sempre fem quan estem de viatge, i de la zona «Tierra del Vino de Zamora», tenien dos. Un que se sortia de preu i aquest ull de llebre, que va resultar molt satisfactori.

Lera cenit vino

De les postres, no puc dir res. Estàvem plens com per passar d’elles i anar directament als cafès, que van arribar acompanyats d’aquests petits fours, en un recipient simulant un colomar.

Lera petits fours

Conclusions i reflexions a Lera Restaurante

En primer lloc, destacar de Lera Restaurante, el mèrit d’haver aconseguit aquest nivell, en una zona amb baixa població. Hi ha molt d’esforç aquí al darrere i una bonica història de superació i estimació al territori.

Just l’any passat van rebre la distinció ⭐️ Michelin que se sumava a altres com la Repsol. Però ells han sabut mantenir la seva filosofia, sense fer gaire cas als condicionants que comporta ser estrellat.

De sempre he dit, que no tinc massa interès a visitar estrellats Michelin. Però m’encanten precisament aquells que surten de la «norma» com aquest, igual que em va encantar Bagá a Jaén o Hisop a Barcelona. Són exemples de ⭐️ Michelin, als que tret del treball de cuina, no perceps  l’encotillament de l’estrella 😏.

La qualitat dels plats que vam tastar a Lera Restaurante, era de gran nivell. I realment vam gaudir molt i ja en sortir, pensàvem a tornar, tot i la distància. També fèiem la comparació amb altres estrellats on hem estat i alguns amb més d’una estrella, en què ni tan sols he fet crònica, per mandra o por de semblar anar «contra el món».

Curiós el món dels estrellats que si en surts d’un comentant «no m’ha convençut», sembla que diguis un sacrilegi. Però a més, trobes gent per les xarxes, que opina pontificant d’estrellats i la seva filosofia, sense trepitjar-ne mai cap 😱.

I vull acabar comentant el cost. De sempre tinc fama d’endevinar el preu aproximat del tiquet. Aquesta vegada ho tenia més difícil perquè no havia vist la carta, ni sabia si les racions que arribaven, eren o no, compartides. Amb un vi de 50 €, vaig calcular un tiquet a prop de 300 € i aquest és el que va arribar 😍.

Lera tiquet

Resum a Lera Restaurante

  • Cuina impecable
  • Sales austeres i confortables
  • No apte per vegetarians/vegans 😏
  • Servei proper i amb ganes d’ajudar
  • Relació qualitat preu, bona
  • En conseqüència, més que recomanable, diria que imprescindible

Voleu rebre un e-mail d’avís a cada nova publicació?

Al facilitar el meu correu, consento el tractament de les meves dades. Restaurantscat.cat tractarà les seves dades amb la finalitat gestionar la seva inscripció al bloc, per mantenir-lo informat sobre les nostres notícies i novetats. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició, tal i com informem a la nostra Política de Privacitat i Avís Legal, que podeu consultar al botó inferior.


 

Annex recordatori del viatge

Aquest apartat és per a consum personal, per fer memòria de com ha estat l’escapada, per si la vull consultar en el futur. Però queda en obert per qui ho vulgui llegir.

Iniciem l’escapada amb sortida de Cambrils i dormir a Burgos, sopant de tapes en bars a prop de la plaça Major de Burgos al carrer San Lorenzo.

Continuem el segon dia amb desplaçament i dinar a Lera, dormint a Salamanca. Sopar lleuger a prop de la plaça Major a base de pernil.

Tercer dia: Sortim direcció Segovia amb parada a Avila. Sopem a Bernardino

Finalment el quart dia fem tornada a Cambrils, passant per Burgo de Osma i parada per fer un mos a Calatayud.