Monocrom, està ubicat en una plaça tranquil·la entre Laforja i Marià Cubí. Disposen d’una envejable oferta de vins, que ja el feia lluir inicialment com a wine-bar. Però ben aviat va evolucionar consolidant-se també com a restaurant, amb una carta atrevida i a l’hora desitjable.

Monocrom

Plaça de Cardona, 4

Pàgina web del llloc

TEL.: 935 16 73 02

Monocrom-entrada

 

Feia dies que tenia ganes de tornar a Monocrom, que com sabeu està en totes les meves llistes de preferències.  I m’alegra que trobar taula a la terrassa, m’hagi costat més d’un intent.

Per fi el passat dijous, hi tenia reserva confirmada per l’hora de dinar i cap allà vam anar.

A més del confortable interior que ja coneixíem de sempre, ofereixen una discreta terrassa, en un lateral de la plaça, que resulta ben agradable.

Que ofereixen a Monocrom

La seva carta és senzilla i no massa llarga i en aquesta darrera ocasió, vaig trobar-la com més atrevida i arriscada. I ho dic en positiu, perquè em va encantar.

I dic arriscada, perquè quan en una carta no massa llarga, veus plats amb lletons, llengua i cap i pota, sempre em venen al cap amics o coneguts, que rebutgen aquests productes. I és pura ignorància o prejudicis, però llavors els queda una tria molt reduïda.

Però fixeu-vos que d’una vintena de plats, tres porten lletons. Un deliciós producte, propi dels xais o vedells joves, que al país veí (el del Nord 😉), es considera com a producte de luxe i el seu preu en mercat, triplica el d’aquí. Qui no ha llegit el nom «ris de veau» en cartes mítiques franceses?

I encara que aquesta no sigui la secció, no oblidem que l’oferta de vins de Monocrom, és ben destacable. En conseqüència, permet àpats molt atractius i ben emparellats i més quan allà l’oferta de vins a copes, està ben implementada.

Que vam escollir a Monocrom

Vam començar amb un parell de plats per a compartir. La mortadel·la Favola i la brandada de bacallà. I evidentment acompanyat d’un excel·lent pa amb tomàquet del forn de Can Josep.

Poc a dir de la mortadel·la, que la seva qualitat ja és garantia i amb l’excel·lent pa que ens van servir i que vam fulminar abans que arribessin els plats principals. La brandada, molt bona i generosa en bacallà, en uns temps en què se solen sevir massa brandades insípides.

I ja com plats principals a Monocrom, vam demanar per a mi la llengua amanida amb ravigotte i per qui m’acompanyava la costella de porc de Cal Rovira.

Monocrom llengua

El plat de llengua em va semblar espectacular per la salsa ravigotte amb què estava amanida. De tant en tant, fem llengua a baixa temperatura a casa i l’acabem amb una vinagreta de mostassa. Però amb aquesta ravigotte que em vaig prometre intentar imitar, la llengua guanyava molt.

La costella de porc de Cal Rovira, va ser molt del gust de qui m’acompanyava. La vaig tastar i molt bona, però a casa amb l’ajuda del Kamado, penso que com a mínim l’igualem 😅.

Els vins i les postres a Monocrom

L’oferta de vins a Monocrom, ja és per si sol una festa. Perquè tenen un molt bon assortiment de vins dels anomenats naturals i sempre trobes alguna cosa que et sorprèn.

I dit des del meu escepticisme en aquest àmbit, provocat per alguna experiència negativa en altres llocs, que sempre van en el sentit, de quan comentes algun defecte, et solen respondre altius… “Escolti…  que és natural”. I jo sempre dic que el vi el vull “bo” i si és natural, encara el gaudeixo més, però la base és “bo“…. 🙂

Ens van presentar una terna de 3 vins i al final vam escollir precisament el més «natural». I potser per primer cop a la meva vida, vaig pensar «d’aquest si en trobés facilment, en compraria alguna ampolla per a casa».

Monocrom Cosmic

Un vi fet a base de raïm macabeu, que va resultar molt fresc i equilibrat. M’agrada la tendència d’elaborar macabeus ben fets i que deixin de ser actors secundaris en les elaboracions d’escumosos.

També i com anècdota personal, anomeno el macabeu, com el vi dels fantasmes. Si us arriba un convidat a casa, amb una ampolla de macabeu, tingueu clar dues coses: no s’ha volgut rascar massa la butxaca i us vol «sorprendre» amb la història «us pensàveu que era només per fer cava?. Pos no» 😂😂. I ho he patit en directe algun cop.

El llista de postres és reduïda i a la carta veieu que hi ha només quatre opcions. Vam substituir-les per l’assortiment de formatges de la carta, que van resultar molt ben escollits.

Monocrom formatges

Conclusions i reflexions 

Monocrom s’ha de tenir sempre a l’agenda. Perquè ens traurà de manera airosa, d’aquelles situacions en què no saps on anar, tampoc vols buidar la VISA i vols un lloc especial amb tracte amable. És un d’aquells llocs en què sempre en surts content pel tracte i pel que t’arriba a la taula.

Igual que passa en alguns dels meus altres llocs de referència, hi ha algú que li confereix personalitat. I aquí és la Janina, copropietària, que fa les funcions de cap de sala i que li confereix al lloc, un valor afegit. A part del seu currículum professional, la seva personalitat i savoir faire, són claus i com sol passar en aquestes situacions, ha sabut envoltar-se de servei que està a l’altura.

Sempre recordaré quan van obrir i em va enviar un whatsapp l’Ignasi Barba, més conegut com «Nacho de Sanauja», dient-me «hi ha un lloc nou que t’agradarà». Vam anar i ens va agradar, fins al punt de publicar-lo al «QueFEM», que en aquells temps primava més la descoberta de llocs interessants, que no pas les pressions comercials ocultes 😉.

En fi, un lloc que us recomano obertament i del que estic segur em fareu bons feedbacks si encara no el coneixeu.

monocrom tiquet

RESUM

  • Ubicat en una plaça ben tranquil·la entre Laforja i Marià Cubí
  • Excel·lent oferta de vins
  • Carta curta, però amb plats molt ben elaborats
  • Tracte professional i modèlic
  • Bona RQP
  • En conseqüència un recomanable sense dubtar