Rafel lo Cristalero és un restaurant a Vinaros ubicat a pocs metres del mar, amb una molt bona oferta de peixos, marisc i arrossos. Ben recomanable.

Rafel lo Cristalero

carrer Cervantes, 2  Vinaròs

www.rafellocristalero.es

TEL.: 964 40 20 48

Rafel lo Cristalero sala

Normalment els llocs que publico, són sense massa desplaçaments i aquest compleix això, ja que el tinc a menys d’una hora de casa i sense peatges.

El vaig descobrir a partir d’un comentari que va aparèixer en el post de restaurants que recomano del sud de Catalunya. Al final d’aquesta crònica, trobareu un enllaç a aquest post, que vaig actualitzant regularment.

També he de reconèixer, que el nom em va fer gràcia – Rafel lo cristalero- i així d’entrada l’imaginava molt més rústic. I en canvi el local és acurat i més si el comparem amb l’entorn.

Ja us avanço que el Rafel lo Cristalero ens va agradar i passa a la llista de repetibles.

Que ofereix la cuina de Rafel lo Cristalero

La carta que podeu veure a la seva senzilla web, ja dóna idea de l’oferta i no és massa diferent de les que podeu trobar uns kilòmetres abans al Delta. Força peix i marisc i arrossos amb munt de possibilitats.

De fet anàvem amb la idea de compartir plats: ortigues, llagostins, cuixes de granota i alguna recomanació del dia. Però ens van canviar les intencions…

Que vam acabar demanant

Vam arribar ben aviat i de fet vam ser la primera taula, tot i observar que havien moltes reserves. Per aquest motiu avui us puc oferir avui una foto de la sala buida. Em resulten sospitoses les cròniques que sempre mostren les sales buides. Espero no sigui degut a d’arribar abans i fer-se «el notes» amb un «Nois, podem fer fotos? … Us venim a fer un reportatge»  🤔🤔

La noia que feia de cap de sala, ens va parlar d’entrada del seu menú, que ja havíem vist a la web tot i que en una altra versió. I quan en un restaurant veig que em volen encaminar cap al seu menú i aquest té un sentit i amb un preu que em permet intuir que no serà massa bàsic, tinc el costum de deixar-me portar.

I així vam fer, amb un menú compost per 4 primers que ja arriben compartits (molt encertat en aquests moments), un plat principal a escollir entre un munt d’arrossos o fideuada, postres i les begudes que en parlaré en la secció corresponent.

Tot seguit podeu veure els 4 primers (les fotos ja són de les racions individuals): Uns musclos només oberts al vapor que van resultar excel·lents. I també pop o polpet tal com diuen allà, sobre un llit de patates emulsionades. Llàstima que la foto del pop, ha quedat fatal…

Tot seguit, carpaccio de llagostins i finalment un parell d’excel·lents llagostins per cap, presumptament de Vinaròs.

Rafel lo Cristalero llagostins

I tot seguit l’arròs mariner que vam demanar lleugerament caldós. Tenien un munt de possibilitats, però aquest amb musclos, llagostins i galeres, ens va fer gràcia i realment va ser un encert.

Rafel lo Cristalero arròs

Postres i vins a Rafel lo Cristalero

El «problema» d’aquests menús «todo incluido», és que preferiria poder escollir el vi i pagar-lo a banda. Havia mirat la seva web que intueixo poc actualitzada i vaig observar molt vi espanyol i ja sabeu que els evito per pura militància.

Però també em sap greu quan ells em diuen que el seu vi «és bo», passar d’ells demanant la carta. I també perquè em conec i si me’l cobren al preu de carta, sense abonar-me cap quantitat -per simbòlica que sigui- del vi que no he volgut, sortiré emprenyat per manca de mà esquerra del lloc.

Vam optar per l’opció cava i va aparèixer un del Penedès de nom desconegut, un brut nature que era prou correcte al tast. I amb aquest vam fer l’àpat, tot i que no vam pensar en fer la foto corresponent. Només recordo el detall de la procedència: Masquefa.

En conseqüència no puc fer una descripció de la carta de vins de Rafel lo Cristalero, però pel que he vist a la web, no promet massa. Però un cop més recordaré que molts restaurants estan influenciats per la demanda dels clients. I de fet tampoc és la seva feina «educar-los».

Tot i això,  seria interessant, intentar oferir més vins de «la seva proximitat». Només cal agafar el mapa i marcar un cercle, que hi ha prou varietat.

A l’hora de les postres, ens van oferir bastants possibilitats, suposo de la seva carta. Vam escollir un gelat de gintònic que va aportar un final fresc a aquest contundent dinar i un tiramisú d’orxata i fartons, bo i sorprenent, però massa dolç pel nostre paladar. Però quina altra cosa podíem esperar si estava fet amb d’orxata i fartons? 😅

Rafel lo Cristalero tiramisu

Rafel lo Cristalero gelat gintonic

Conclusions i reflexions

El lloc ens va agradar i pot ser el complement per una visita al Delta o a Peñíscola. I anomeno aquests dos llocs propers, perquè Vinaròs (i ja em perdonareu si m’he perdut alguna cosa), no sembla un destí turístic massa interessant.

I a més d’agradar-nos Rafel lo Cristalero, és d’aquells llocs en què la intenció és tornar i de cara a una propera visita, ens faria gràcia anar a la carta o provar la seva fideuada que vam observar amb sana enveja de la taula veïna.

La RQP, basant-nos en el menú que he descrit, de les millors que trobat els darrers dos anys. Ja avanço que aquest menú costava 33 € i a més de les begudes, aigües i postres, incloïa fins i tot els cafès.

I per l’ambient que vam observar, un divendres final d’agost, el públic era majoritàriament local i conegut. Ens va recordar una mica el nostre estimat German’s Miquel a Cambrils, en què el 90% de clients, són rebuts, saludant pel nom. I això sol ser bon senyal.

Resum de Rafel lo Cristalero

  • Un lloc tan sorprenen com el seu mateix nom
  • RQP extraordinària
  • Tracte ben agradable
  • A menys d’una hora de casa a Cambrils
  • En conseqüència, si passeu per Vinaròs, no us el perdeu

I tot i que Rafel lo Cristalero queda fora dels límits de «Restaurants, recomanats del sud de Catalunya», us poso el link al llistat de recomanats que tinc de la zona. Si feu clic al mapa, el teniu.