Restaurants en la ruta a Saint Jean de Luz, amb dinars a Elizondo, Hondarribia, Ochagavía i Barbastro. Dos qualificats com a Bib Gourmand i dos triats a nas…
Escapada a Saint-Jean-de-Luz
Resum de quatres dinars a Elizondo, Hondarribia, Ochagavía i Barbastro
Un cop arribat el final d’estiu, vam decidir fer una curta escapada de quatre dies, amb dues nits a Saint Joan de Luz i una per la Selva d’Irati.
Normalment en les escapades, defugim dels llocs top, buscant restaurants arrelats al territori i sense massa pretensions. Per tant, faré una breu descripció de cada lloc i d’aquesta manera queda constància dels llocs pels quals hem passat. I si us pot servir algun dia, ja sabeu que encantat.
Com faig les tries de restaurants
En primer lloc i com a base de la cerca, dono una ullada a la web ViaMichelin, evitant els estrellats i donant un cop d’ull als Bib Gourmand i quan un em fa gràcia, el confronto amb les opinions negatives de TripAdvisor.
Sempre he pensat que TripAdvisor, és el paradís de la crònica extrema i poc fiable. Però les cròniques negatives, llegides entre línies, aporten en més d’un cas, bona informació. Per exemple, aquells enfadaments perquè no els han donat de dinar arribant a les 15:45, em diuen més a favor del restaurant, que aquells patètics elogis del «to muy bién y el camarero enrollado».
També evito en general, les recomanacions personals, a no ser que siguin de gent ben rodada en restaurants i amb gustos coincidents amb els meus. Si vaig pregonant abans d’hora, que fem una escapada, plouen les recomanacions. I llavors a la tornada, cal donar explicacions, del perquè no has anat a aquell «lloc meravellós» que t’han recomanat.
Els 4 dinars de Restaurants en la ruta a Saint Jean de Luz
De cada lloc, faré un breu comentari, mostraré un mosaic de 4 plats, el vi, el tiquet i alguna imatge interior o exterior, per fer-vos idea.
Dia 1: Dinar a Elizondo
Vaig buscar primer per la Vall de Batzan i dels Bib Gourmand que hi havia, l’únic que m feia gràcia, tenien tancat aquell dia per descans setmanal.
Vam anar a parar al Santxotena (si feu clic, veureu la seva web) i va ser un encert. D’entrada ja ens van oferir un menú d’aquells al voltant dels 20 €, però els vaig preguntar si seria un problema anar a la carta i em van dir que «cap problema» i que a més tenien suggeriments del dia.
NOTA: En dies feiners i en llocs que ja veus que la majoria de gent va al menú, sempre ho pregunto. I en més d’una ocasió m’han confessat, fent mostra de sinceritat, que si algú demana a la carta, trasbalsa la cuina.
Per tant vam anar a carta i amb dos plats dels suggeriments, que ens van encantar: Uns ceps de collita recent i ben saltats i un plat que desconeixia: el zuri beltza, típic de la zona, consistent en un embotit a base de xai, on les parts negres són a partir de sang. Corresponen a les imatges inferiors del següent mosaic.
Vam començar bé amb els restaurants en la ruta a Saint Jean de Luz.
Dia 2: Dinar a Hondarribia
Aquest dia si vam escollir un BibGourmand: el Zeria. I un cop més vaig poder referendar que la llista de BibGourmand espanyola, no ofereix les garanties de la francesa. En aquest cas, el local tenia un cert encant, però els plats, tot i que correctes, no mereixien cap menció especial.
I com defectes emprenyadors, carta en paper i molt «gastada» així com un servei, tot i que voluntariós, poc adequat per a prendre nota. Costa d’entendre que els restaurants, no intueixin que el bon servei comença amb un bon assessorament. Preguntar en que consisteix el plat que ofereixen com característic de la casa i que no et sàpiguen respondre, ja et cau l’ànima als peus.
El millor plat, els ceps de la segona imatge. De la resta res a destacar.
Dia 3: Dinar a Ochagavía
A la Selva d’Irati, no hi havia massa ventall a triar i vam anar a una sidreria del poble de Ochagavía i en concret a l’Asador Sidrería Kixkia. El típic de començar amb un paté de campanya casolà i uns xoricets a la sidra, per continuar compartint un txuleton, realment bo.
A destacar també aquesta excel·lent garnatxa. Molt agradable en nas i en boca.
Curiós que el lloc amb menys «anomenada» i presència, es convertís en el millor dinar dels quatre restaurants en la ruta a Saint Jean de Luz. I el txuleton va estar de primera i sense les maduracions de moda.
Dia 4: Dinar a Barbastro
I ja de tornada, després de fer nit en un senzill lloc de turisme rural a Roncal, vam fer escala per dinar a Barbastro. Vam escollir en aquest cas un BibGourmand. El Trasiego, que va ser un encert. Vam intentar reservar el dia abans, però segons la web de reserves no hi havien taules de dos i al trucar per verificar-ho, ens van ubicar a l’altre espai anomenat La Trastienda.
Per raons que no són el cas, vam arribar bastant abans de l’hora de la reserva. Ho vam explicar i ens van atendre molt bé, reubicant-nos i al posar-nos el menú com primera opció i veure que tenia bona pinta, vam optar per ell, però escollint un vi de la carta. Al final va resultar més car el vi, un sirà de Enate que el menú, que costava uns 20 € 😊 i crec incloïa copa de vi.
Destacables el lluç i el tàrtar de bonítol, corresponents a les dues imatges de la dreta. Però la tatin de tomàquet rosa de Barbastro amb formatge de cabra, no quedava gaire lluny dels altres dos.
Compte amb el tiquet, perquè inclou coses que vam comprar i pot donar la sensació d’un dinar més car del que és. Vam comprar un parell de vins i els tomàquets que veureu tot seguit. Per cert, excel·lents tomàquets!!.
Va ser el segon millor dinar de la sortida i el que oferia un entorn més elegant dels quatre. Un lloc molt recomanable i amb diferents opcions que podeu veure a la seva web.
I els sopars en restaurants en la ruta a Saint Jean de Luz?
No hi va haver sopars a destacar. Dir també que amb dinars contundents, acompanyats d’una ampolleta de vi, les nits no tenim gaire gana. A Saint Jean de Luz, estàvem allotjats en un confortable i espectacular Airbnb i per tant permetia picar alguna cosa a casa (i sempre porto un obridor d’ostres per si de cas), tot i que aquest cop, ja en tenien.
Resum i Conclusions dels restaurants en la ruta a Saint Jean de Luz
Es menja bé per aquestes zones, però això és més que conegut. Dels llocs que hem anat, tampoc cap d’ells mereix desplaçament específic, però tots han estat prou correctes i de fet l’únic que vam sortir amb dubtes va ser el Zerco de Hondarribia, al que no tornaria.
Els altres tres, repetiria si passés per la zona. El Santxotena a Elizondo, pel bon producte i el bon assessorament a l’hora de prendre la comanda. La sidreria de KixKia a Ochagavía, pel seu bon producte, tot i que no entraria en un dia punta amb la sala a petar 😅.
I El Trasiego a Barbastro, voldria tornar-hi amb més calma i segurament ho farem. No m’agrada jutjar per menús, però donada la bona qualitat dels plats, penso que val la pena tornar a la carta. A més la sala i el servei eren de molt bon nivell.
En fi, que ja us he posat les fotos de la sortida 😊. Si un dia necessiteu el post, el trobareu al buscador a la secció «Localització –> Altres comarques», categoria on ubico tots els de zones no habituals per a mi.
Moltes gràcies per compatir aquesta informació.
M’ha fet gràcia el que comentes fe les crítiques negatives de Tripadvisor… opino igual!! Quan diuen: ‘no nos quisieron dar mesa y tenían el comedor vacío ‘ penso… aquí tothom reserva taula per que fan bona feina!!
El que no tinc ben solventat, en aquestes escapades, és el tema de les ampolles de vi…. encara que me les emporti a mitges per acabar a l’apartament (nosaltres també tirem d’aquesta lloguers per dies…), acabo demanat vi a copes. Restringint així molt l’oferta.
Es que les crítiques negatives de Trip, tenen tela….
Crec que aquesta gent de l’exemple que poses, ni saben que es pot reservar 😂
Pel que fa al vi, nosaltres entre dos, normalment buidem l’ampolla o quasi. S’ha de dir però, que no prenem cap altre alcohol, tipus vermut, xupitos, etc.
I un parell de copa que m’han fet proves post dinars, mai he donat positiu, ni he rebut aquella advertència de «està al limit, vigili…».
Salutacions!
Coincideix amb tu el Santi amb el Trip Advisor, jo mentre miro els de Google 😀
Segons expliques i fotos jo també em quedaria amb els dos últims, especialment el de Barbastro, que de tornada a casa agafa de camí.
Nosaltres també preferim apartament, fas un dinar d’aquests i després ve més de gust sopar lleuger “a casa” i si en queda, acabar l’ampolla de vi 🙂
Salut!!
Si… els de Google també tenen tela, però trobo més morbo dur a Trip 😂
El de Barbastro té molta cuina i de fet tot i que no ens vam atrevir a sortir del menú, quan d’entrada ja ens el van deixar com molt recomanable, em dóna la sensació que a la carta ha de ser interessant.
I de fet a l’espai que vam estar degut a que el principal estava complert, oferien un servei de plats / tapes també temptador.
Un dels llocs al que tinc ganes de tornar!
Salut!!
Bones,
No havia escrit en anys i ves per on, en van dues en poc temps. Però avui tampoc m’hi puc estar al veure que per sorpresa meva has publicat el Santxoxena! A mode de curiositat no se si ho saps, però aquest restaurant surt citat molt a la trilogia del Valle del Baztan de la Dolores Redondo on per a la protagonista y la seva parella, és el seu restaurant preferit…
Nosaltres vam estar farà uns tres o quatre anys durant un viatge pel Nord de Navarra i part del País Basc francès. Després d’algunes decepcions a nivell personal i gastronòmic per la zona, aquest restaurant ens va tornar a la vida tant pel menjar (crec que vam convinar menú amb algun suggeriment del dia i les “alubias negras” i la “menestra de verduras” encara les tinc a la memòria) com pel tracte rebut (anavem amb el meu fill que aleshores tindria un anyet i vaig entrar a preguntar si seria un problema tant per estar agust nosaltres com per molestar als altres comensals, i ens van posar en un espai on estavem sols i lo bé que vam estar!)
El recordo amb molt de carinyo, espero tornar-hi algun dia.
Salutacions!
No sabia això de que sortís a la trilogia…!!.
El lloc està molt bé i amb una gran atenció, com ja destaques. I els plats molt bons i amb el descobriment que destaco, que sense passar al meu top de plats, em va agradar tastar.
Veig que coincidim en la prudència, quan entrem en un lloc…. preguntar si seria un enrenou anar a la carta o demanar un espai on un nen pugui estar còmode i la resta de comensals també…. Això recordo que també ho feia sempre quan el meu fill era petit..
Content de rebre els teus comentaris!
Salutacions!
El servicio está fatal… 🙂 als dos últims restus on he estat, els hi faltaven plats i no diuen res fins que no estàs demanant. no ho entenc. té sentit que t’ho diguin quan et donen la carta!
Si i costa d’entendre. Un àpat comença en la gestió de la reserva, continua amb l’acolliment i prendre nota i tot seguit comença el que en diríem producte de la cuina….
Per molt #puto_xef que tinguin, si quan t’arriba el plat, ja estàs cabrejat, poc èxit tindran…
absolutament! i el tema de la reserva és taaaaan important.
Allò que no t’entenen, després no troben la llibreta….. 😂
#comencembé
Hola Ricard!
T’anava a explicar el tema del Santxotena i la Triologia del Baztán i s’ha m’han avançat 😉 Vam fer nit diversos dies a Elizondo i la zona ens va encantar, seguint les passes de les novel·les…i el menjar! Tinc arrels navarreses així que el lloc m’encanta. La qualitat (quan l’encertes) tant al País Basc com Navarra en qüestió de menjar dóna 30.000 voltes a molts llocs de Catalunya. Ara amb l’augment del turisme les coses van canviant però fa uns anys valia la pena el viatge. Abraçades!
La veritat és que va ser una bona escapada i a tots els llocs de la zona vam menjar molt bé.
I la zona té encant.
Abraçada!!
El Somontano, es una zona molt bonica, encantadora, bons vins i bon dinar…
Jo recordo el Trasiego “dins” del poble de Barbastro… i ja es veia que es quedaria petit… no he anat al nou local, crec que es la seu del Consell Regulador de Somontano.
Recordo, un restaurant molt bo… quin salsa mes bona amb aquestes delicies de tomaquets, al costat de les bodegues Enate.
Hi ha molt per gaudir a Somontano, quasi Franja… dues horetes de cotxe.
Ricard, et recomano (igual ja el coneixes) un progrma de Viajar que es diu WineMan, tenen un capitol molt maco de Somontano… amb la diversitat de cellers que tenen, petits, historics, gran volums, cooperatives!
En primer lloc, gràcies per les recomanacions.
De la Covid que no em bellugo massa de la zona Cambrils i he deixat d’anar els meus dimecres a BCN. De fet aquesta va ser la primera sortida de més de 100/150Km en mesos.
Ara El trasiego està a les afores del poble. De fet va ser sortir de les carreteres i trobar-lo allà mateix. Ens va encantar i com tenen una mena de botiga, vam comprar algun vi i uns tomàquets espectaculars.
Segur que repetim!!
Ja el he trobat al directori…
Casa Samper al poble Salas Bajas, al costat del Celler Enate…
Cert, que vsrem anar fa 5 anys… no se ara.. va ser de casualitat sl sortir del Celler, que es molt agradable per la seva coleccio de pintures.
Prenc nota per si torno.
Gràcies!!
Buenos días Sr. Sampere,
Por curiosidad, sería tan amable de indicar el restaurante Bib Gourmand del Valle del Baztán al que usted deseaba ir pero que estaba cerrado ese día?
Como compensación, a cambio, (es broma! jejejeje) le recomiendo un restaurante de la zona, muy cerca de Elizondo en un pequeño pueblecito con encanto, Legasa. El restaurante se llama Arotxa, muy muy recomendable.
Saludos!
Pues era Arotxa precisamente 🙂
Este era el que segun indicaban en la web, cerraba el martes.
Saludos!!!