Teòric Restaurant ens va encantar. Feia temps que no anava i ens va sorprendre, passant de cop a la meva llista de llocs de desig. Molt bona cuina i amb servei proper i professional.

Teòric  Restaurant

Bailèn, 117

web del restaurant

TEL.: 930 002 552

Teòric Restaurant entrada

No havia tornat a Teòric Restaurant, de quan van començar i ens ha encantat. El fet que tardéssim tant, ha estat a causa de la pandèmia i també que els dies concrets que vinc a BCN a sopar, resulta difícil fer reserva a primera hora, que és la meva preferida atès que he de tornar a Cambrils després.

El primer cop que hi vam anar, la crònica no va ser del tot positiva. Vaig fer una reflexió de com les expectatives a partir de cròniques passades de voltes, poden acabar resultant un tret per la culata.

Però també  vaig escriure textualment «el servei és amable i amb ganes i si continuen treballant, sense menystenir la cultura de l’esforç, hi ha molt marge de millora».

I un cop més, igual que em passava fa anys en les meves prediccions tecnològiques, he encertat de ple i Teòric s’ha convertit en un lloc que brilla amb molta força.

Que  ofereixen a Teòric Restaurant

L’oferta és molt simple i es limita actualment a un sol menú que varia segons temporada i que veureu detallat a la següent secció, però també el mostren a la seva web.

Sé que el tema d’un sol menú, sense opció de carta, pot espantar a més d’un. Però a banda de ser un menú amb plats de gran nivell, és un menú «intel·ligent». I el defineixo així, perquè és un menú fàcil, pensat per agradar a la majoria, llevat de «carregats de romanços» de sector dur 😂

Quan veig un menú únic, per valorar la seva «accessibilitat», penso sempre amb 3 coneguts meus, una mica conflictius amb determinats plats. I quan veig que el menú tindria el seu vistiplau, em permeto assignar-li  l’etiqueta de menú «intel·ligent». Jo per la meva part, menjo de tot i no tinc mai dificultats en aquest àmbit.

En tot cas pregunten intoleràncies i crec que poden adaptar-se i a la web així ho indiquen. D’alguna taula propera em va semblar sentir algun problema amb algun dels components i crec van donar-hi solució.

Com es va desenvolupar el menú

En primer lloc, van arribar aquestes olives amb vermut, que vaig entendre eren detall de la casa independent del menú. Realment sorprenents.

Tot seguit van arribar els 4 aperitius que inclou el menú de Teòric:

En primer lloc, porro envinagrat i salsa jurvert, una salsa medieval, que apareix mencionada per primer cop en el considerat com primer llibre de receptes català, el “Llibre de Sent Soví”. Una combinació realment encertada.

També la coca de tomàquet, sardina fumada i papada, excel·lent, així com la croqueta de sobrassada, formatge i maionesa de mel. I com darrer aperitiu el tàrtar de bonítol, cirera i alfàbrega.

Teòric bonitol

I tot seguit i ja fora de la llista d’aperitius, la ceba de figueres en diferents textures, realment sorprenent el profit que es pot treure de la ceba i l’arròs de gamba vermella  i tirabecs, que estava com per repetir.

Teòric ceba textures

Teòric arròs

I ja per acabar, de la secció «mar i muntanya» va arribar aquest plat a base de carabassó, bacallà, moixernó i porc i de la secció «muntanya» la costella de porc del Ral, mostassa i créixens que vam oblidar fotografiar 🥲🥲. Un final perfecte que ens va deixar amb bon gust de boca, sense quedar amb sensació de massa plens i que s’agraeix.

Vins i postres a Teòric Restaurant

La carta de vins em va semblar ben treballada i amb referències ben buscades. I amb opcions de vi a copes, que és el que darrerament demano. I un dels que teníem era l’Abadal amb la varietat mandó que tot i ser comercialment prou conegut, no l’havia tastat. I aquesta va ser l’elecció.

Pel que fa a les postres a Teòric, el menú n’inclou dues. Com normalment passo d’aquest apartat, estava una mica preocupat per veure com les evitava sense semblar un menyspreu. Quan en un lloc són amables, intento ser molt prudent i no decebre. Podria donar l’excusa de la dieta, però tampoc és molt creïble.

I van arribar aquest parell, pastís de formatge blau, que tot i que no ho posa a la carta, ens van dir que el blau era Jutglar de Reixagó, tota una declaració d’intencions  i l’altre a base de maduixes i ametlla, canyella i llimona. 

Teòric postres

Vaig tastar les primeres i cosa poc freqüent en unes postres, em van encantar. I, per tant, vaig acabar-les. La poca dolçor les quantitats petites hi van ajudar. Espero que la Roser, la meva apreciada dietista, no llegeixi aquest paràgraf 😅. Unes postres realment excel·lents i en quantitat més que suficient per mi.

Conclusions i reflexions 

Aquest sistema de fórmula menú, pot semblar limitat per a alguns, però permet que el servei funcioni com un rellotge. Tot arriba al punt, sense esperes ni errades. I fins i tot al final del servei, reparteixen els tiquets a cada taula, cosa que potser a algú no agradi, però a mi m’encanta. La de restaurants que n’he sortit emprenyat perquè el tiquet no arribava!.

La Fórmula Teòric inclou el pa, un tast d’oli d’oliva verge extra i aigua filtrada. I com és lògic, la resta de begudes es cobraran a part. Pels que sempre «estudieu» els meus tiquets, veureu que hi ha 1,50 € de pa 😅 i no és cap contradicció: vam demanar-ne més, que va arribar amb més oli.

El servei és realment destacable. Gent amb els que et quedaries a fer una xerrada, per la seva naturalitat i proximitat. I sabeu que això ho dic de molt pocs llocs i fins i tot de llocs que estan al meu top ten.

Quasi em vaig sentir incòmode quan vaig recordar la meva anterior crònica en els seus inicis 🫢. De fet tampoc era negativa, però incidia molt en l’aspecte del perill de generar falses expectatives, que sovint tampoc són culpa del restaurant.

Com a exemple d’expectatives generades per cròniques, fa pocs mesos vaig anar a un restaurant en què vaig llegir lluïen de la seva brasa quan en realitat tenien un trist robata. Vaig fer una crònica positiva global, però també vaig comentar el fet i el xef em va enviar un privat «renyant-me» 😂😂. I com no m’agrada que em «renyin» i ells hi perden més que jo.

Teòric tiquet

Resum a Teòric Restaurant

  • Plats molt ben elaborats
  • Servei de primer nivell. Proper i professional
  • Molt bona organització
  • Bona RQP
  • En conseqüència, un imprescindible a BCN

I si voleu saber d’altres restaurants que tinc publicats d’aquesta zona, feu clic a,