Trentino-Alto Adige són dues zones que formen una regió on la tradició, el paisatge i la cuina es fonen en una experiència gastronòmica diferent de la que estem habituats quan pensem en Itàlia.

Primer HomeExchange 2025

Trentino-Alto Adige
****
Web de turisme de la regió
****
El nostres intercanvis en 2024

Trentino

Primer intercanvi d’aquest 2025, amb una estada a Rovereto a prop del Llac de Garda. No és freqüent que els italians demanin intercanvi amb la Costa Daurada. Però una parella d’allà, que tenen el fill treballant a Reus, ens van proposar l’intercanvi per a poder estar uns dies a prop d’ell.

I vam acceptar a la primera, perquè aquesta zona d’Itàlia ens era desconeguda i al mateix temps atractiva. I ens va servir de base per a visitar llocs com el Llac de Garda, Bozen, Trento, Màntua, Verona… També i ja canviant de zona, vam estar per Venècia i Pàdua que tampoc queden tan lluny.

Com aquesta web no és de viatges, m’he limitat a enumerar els principals llocs que vam visitar, sense més detalls. Però cal dir que moltes d’aquestes ciutats són espectaculars i malgrat estar turistificades, estan a anys llum de la degradació actual de Barcelona. I d’acord que són molt més petites, però tret d’alguna excepció no hi ha color.

Gastronomia del Trentino-Alto Adige

Aquesta regió ofereix una gastronomia rica i variada, per la seva doble herència cultural: italiana i tirolesa. I en més d’un lloc dubtes si estàs en Itàlia o has passat la frontera.

La cuina del Trentino està influenciada pel seu entorn muntanyós. La polenta és un element que intervé en molts plats i els formatges locals presenten varietats molt interessants de les que parlaré en un apartat.

També llueixen de carns de caça, així com la carn salada, una carn curada típica de la zona que es consumeix tant crua com cuinada. I s’ha de dir, que la crua, ens va agradar molt. Altres productes com ens embotits i el speck, ens van encantar. A la botiga a Trento TitoSpek, vam castigar considerablement la Visa.

Un altre plat típic són els canederli (semblant als knödel alemanys),  a base de boles de pa amb espècies, formatge, espinacs o embotits, servides en brou o amb mantega fosa. També els strangolapreti, uns nyoquis fets amb pa i espinacs, són una altra delícia tradicional del Trentino.

Canederli

Trentino canederli

Canederli fets nostres

Trentino strangolapreti

strangolapreti

I cap a la zona de Bozen i l’Alt Adige, la cuina està fortament influenciada per la cultura austríaca. Els plats acostumen a ser més contundents i amb productes de muntanya. Els speck  i els formaggi d’alpeggio són molt habituals, així com els tirtlan (pastissos farcits de patates o espinacs) i els schlutzkrapfen, una mena de raviolis tirolesos.

Els dolços, a més dels que trobem arreu del món,  també tenen protagonisme amb exemples com els Apfelstrudel i  el Kaiserschmarrn (una mena de truita dolça).

Trentino Apfelstrudel

Apfelstrudel

Bons formatges també

Pel que fa als formatges de la zona de Trentino, destacar el Puzzone di Moena és un dels més reconeguts: de sabor intens i olor característica (d’aquí el nom: puzzone vol dir “pudent”). Té DOP (Denominació d’Origen Protegida).

També de Trento, tenim el Trentingrana, un formatge dur i de llarga maduració, molt semblant al Parmigiano Reggiano tot i que menys salat, elaborat amb llet de muntanya. No té DOP pròpia, però segueix les mateixes normes del Parmigiano, i forma part del Consorzi del Parmigiano Reggiano en qualitat de “zona externa”.

Puzzone di Moena i Trentingrana a casa

Altres formatges interessants són el Vezzena, dur i de gust intens, amb un toc picant quan és curat, però de producció molt limitada i el Tremosine o Caciotta de pasta tova i amb diferents llets.

Trentino cassiota

Caciotta vaccina nel fieno, a casa també

Caciotta vaccina nel fiore

I si ens centrem en la zona de Bozen, destaquen el Graukäse,  típic del Tirol del Sud i molt fort d’olor i de sabor, el Almkäse que fan a l’estiu. Tota la zona és rica en formatges artesanals, sovint sense nom comercial però amb una qualitat excel·lent.

I les pizzes que semblen un símbol d’Itàlia?

Com curiositat i passejant pels carrers, fa l’efecte que les pizzeries omnipresent arreu de Catalunya, aquí siguin menys freqüents de trobar. I això no vol dir que no n’hi hagi i que a més d’un lloc també les ofereixen com una secció més a la carta.

Però si un extraterrestre fes una visita llampec a Catalunya i al Trentino, crec que acabaria pensant que la pizza és un producte català. I segurament que la d’aquesta zona d’Itàlia, es tractava d’una còpia millorada. I a uns preus, de mitjana inferiors als d’aquí i que varien entre 10 i 12 €.

Trentino pizza

Sense ser massa de pizzes, el primer dia que anàvem cap allà vam fer nit a Albenga i vam anar a sopar al lloc que semblava el millor restaurant del poble. Volíem sopar de pressa i la pizza era una bona opció. Però veient els preus, vam pensar que serien petites o de poca qualitat. Doncs van arribar de mida considerable i bones. I em vaig preguntar, «quan deu costar una pizza a La Tagliatela?».

Vins típics de la zona

Les regions del Trentino i de l’Alto Adige, tenen gran tradició vinícola i per una varietat de microclimes que afavoreixen la producció de vins de gran qualitat. Ens va sorprendre veure la quantitat de vinya de la zona i els seus emparrats tan característics. De fet tenen 15.000 Ha dedicades al seu cultiu. Aquí una mostra de vinya, no lluny de casa.

En la zona de Trentino, destaquen varietats autòctones i internacionals. Un dels raïms més emblemàtics és el Teroldego, típic de la zona de Mezzocorona, que produeix vins negres intensos i afruitats. També s’hi troba el Marzemino, un raïm negre molt apreciat.

I pel que fa a  les varietats blanques, sobresurten el Nosiola i també el Chardonnay. Però a nivell volum de producció, aquesta és la distribució.

En canvi a la zona del Alto Adige, amb la seva influència germànica, destaquen els blancs com el Gewürztraminer, el Pinot Grigio, el Müller-Thurgau i el Sylvaner també són comuns i molt valorats per la seva frescor.

Interessant endinsar-se en les enoteques o wine bars i tastar diferents vins i alguns ben sorprenents. Ha estat per a nosaltres, un bon descobriment, ja que de la zona els únics vins que coneixíem, eren els de la Elisabetta Foradori , d’algun tast que havia fet organitzat a Falset.

Trentino tast

Però la zona també ofereix bones cerveses. Sense ser-ne un fan, si són bones m’agraden també.

Restaurants per Trentino-Alto Adige

Cal recordar que vam estar allà de HomeExchange en un pis molt confortable, però allunyat del centre urbà. I, per tant, com és habitual, fèiem els esmorzars i la majoria de sopars a casa, així com els dinars dels diumenges, perquè ja sabeu que per mi és dia prohibit anar de restaurant.

I els migdies anàvem alternant diferents restaurants que ens havien recomanat les persones amb qui havíem fet l’intercanvi. Això permet descobrir, llocs que d’altra manera mai entraries.

Com sempre, evitem restaurants de gran luxe, estrellats i coses per l’estil. Ja veieu com ens belluguem per CAT, doncs el mateix nivell, ens movem quan estem fora i fins i tot inferior, atès que ens agrada explorar llocs senzills.

Per tant, no publicaré cap lloc en concret, perquè no tindria massa interès ni sentit.

Vam alternar llocs que ens semblaven autèntics amb d’altres que eren per sortir del pas, i que et permetien prendre un plat a un preu molt acceptable. I en més d’una ocasió, prioritzant l’entorn enfront de la gastronomia. Perquè algun sopar a la vora del Llac de Garda a la posta del sol, s’ho val.

En tot cas i com valoració global, comentar que en quinze dies per la zona, cap restaurant ens va decebre, sempre en funció de les expectatives de cada lloc. I pel que fa al servei, dos esglaons més del que patim en general per Catalunya i és ben trist reconèixer-ho.

I a tall d’exemple, alguns dels plats que vam gaudir, tant al restaurant com a casa.

Trentino plats

Trentino varis01

Recordatori personal de la zona de Trentino

A nivell de recordatori personal, sense que en cap cas sigui una recomanació, enumero tres llocs senzills que ens van sorprendre i als que tornaria sense dubtar. A Trento Birreria Rosa D’Oro, a Bozen Batzen Bräu i a Venècia Trattoria da Gigi. També i en l’escala per arribar allà, vam parar a Albenga a La Dolce Vita.

I pels que malfieu dels intercanvis de casa…

HomeExchange, és una plataforma de pagament en què pots veure l’historial d’intercanvis i comentaris de cada «soci». I ningú t’obliga a res, sinó que poses unes condicions i acceptes o no cada proposta.

En totes les experiències, sempre hem trobat la casa neta, cuidada i ordenada. I en més d’un cas, amb obsequis que et sorprenen com aquest darrer amb Rovereto.

Trentino souvenirs

Finalment, si voleu rebre un e-mail d’avís a cada nova publicació?

Al facilitar el meu correu, consento el tractament de les meves dades. Restaurantscat.cat tractarà les seves dades amb la finalitat gestionar la seva inscripció al bloc, per mantenir-lo informat sobre les nostres notícies i novetats. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició, tal i com informem a la nostra Política de Privacitat i Avís Legal, que podeu consultar al botó inferior.