Xemei és un restaurant de cuina veneciana,  que ja fa anys llueix com a lloc de  referència a BCN. La seva ubicació no és gaire cèntrica, però els seus plats, ambient i servei, el fan molt recomanable.

Xemei

Passeig de l’Exposició, 85

Adreça web/

Tel.: 935 53 51 40

 

Xemei és un restaurant, que el seu principal «defecte», és estar una mica allunyat de les zones gastronòmiques habituals. I això no deixa de ser un elogi, perquè vol dir que de la resta, poca cosa es pot criticar.

I a cada vista que hem fet, puc donar fe que es tracta d’un lloc d’èxit i amb un ambient molt peculiar, que tot i que una mica allunyat del meu hàbitat natural 😅, sóc capaç de gaudir.

Es freqüent trobar taules ocupades per integrants de la nombrosa colònia italiana a BCN, d’altres amb estrangers de bon nivell, que no saps com han arribat allà, també d’alguna parella amb aire furtiu, que sembla fer els previs per anar al proper «La França» i tampoc pot faltar la taula dels que pregunten amb total desinhibició, què és el «vitello tonnato»

En conseqüència, Xemei és cosmopolita total i amb molt de públic que deu ser habitual del lloc, atès que se saluden efusivament pel nom i si no fos pels temps actuals de Covid, ho farien al més pur estil de «baci e abbracci». Tot un espectacle que cal gaudir de manera complementària als plats, que ja  són prou remarcables.

Que ofereix la carta de Xemei

La carta de Xemei no és massa llarga, però és d’aquelles en què trobes molts plats que vénen de gust i compliquen la tria. Per començar uns pocs entrants, que us mostro a la foto. Xemei EntrantsI mitja dotzena de pastes, de les que conec la majoria d’anteriors visites i puc donar fe de que són plats de nivell. Costa decidir quina escollir.

Xemei pastes

Finalment a la secció de plats principals, reduïda a un parell d’ofertes de carn i una de peix. I tot això, complementat tot per algun suggeriment del dia o temporada, com els pèsols que van arribar a moltes taules.

Que vam demanar a Xemei

A vegades em fa quasi vergonya, entrar en restaurants que conec bé i saber abans de veure la carta, que demanaré. Perquè si un plat m’ha deixat bon record, sóc dels que pensen que no cal variar o arriscar. I com sempre m’acaba tocant a mi, decidir els primers a compartir, aquesta va ser la tria.

El primer invariablement, l’assortiment de peix, estil venecià. Amb els quatre components a quin més bo i dubtant com a guanyador, si el bacalá mantecato o les sardines en saor, dos plats que a casa imitem amb bastant d’èxit, tot i que sense assolir el nivell d’aquí.

Xemei variat de peix

I també la seva famosa truita carbonara amb tòfona, que tot i que sóc conscient de que no és temporada de tòfona, és un altre plat de desig.

Com plats principals, vam demanar el fegato alla Veneziana , que no deixa de ser fetge acompanyat de polenta. Un plat que aquí valorem poc i que a la que el trobo en una carta, aprofito l’ocasió. I l’altre van ser els Bigoli amb salsa venezianna, amb pasta fresca i anxova, que van merèixer també, tota mena d’elogis.

Xemei fetge

Vins i postres a Xemei

La carta de vins ofereix vins italians i altres de proximitat, però tendint a la lliga «vins naturals». El tema vins naturals té la seva lògica si seguim la cadena de relacions amb Bar Brutal-Can Sisa i si continuem la cadena amb Cuve3000.

Vam demanar un sirà de la zona de Sicilia, que ens va agradar força. Els tocs florals propis del sirà, van resultar una bona companyia per aquest dinar.

L’oferta de postres, tot i que reduïda també, conté els típics i tòpics que s’esperen del lloc i amb elaboració top. El tiramisú que vam escollir, tenia molt bon nivell.

Conclusions / Reflexions del lloc

Xemei és un dels italians top a BCN. I molta gent el considera el número 1. No diré que si, ni que no, però Xemei gaudeix d’una aureola addicional, gràcies a les habilitats en relacions socials,  dels seus fundadors els germans Colombo i tota l’ambientació que aconsegueixen.

I avui en dia això és important. I quan s’aconsegueix, tens garantit un cor de gent,  que a la que fas un rot aplaudeixi   😊. I ja em perdonareu per la transgressió. I amb això no vull dir pas, que no ofereixin plats envejablement elaborats, però disposen d’un altaveu, que altres llocs no tenen.

I reitero que el lloc m’encanta i que per mi és un restaurant dels que sempre estan a la meva llista de desitjos.

Hi ha gent que el considera un lloc car. La proliferació de restaurants italians de baix nivell oferint «pasta i piza», ha fet mal, fins al punt d’associar italià a econòmic. No diré que Xemei sigui econòmic, però en la meva opinió, el preu és just, atès el nivell dels plats, el servei i l’ambientació general.

Xemei tiquet

No em pregunteu per què em va arribar el tiquet modificat a ma,  tal com podeu veure. Vés a saber que no sigui un descompte d’atenció a la tercera edat, en un lloc on la mitjana és molt inferior 😂.

I com sempre, si voleu veure altres restaurants de la zona, us indico l’enllaç. No tinc gaire clar en quina zona ubicar Xemei, però per proximitat el categoritzaré a Poble Sec