Balandra, és un restaurant, situat en un dels carrers interiors del barri mariner del Serrallo de Tarragona, que ofereix bon producte i bones elaboracions.
Com l’endemà, tornava de nou el confinament comarcal, el 8 d’abril, vam decidir anar a Tarragona per a comprar formatges al Mercat i vam aprofitar per a dinar per la zona.
Tenia ganes d’ampliar el repertori de restaurants a Tarragona i sortir de la meva rutina Llagut-AQ i precisament en la darrera visita a aquest últim, em van parlar de Balandra. Actualment m’agrada anar sobre segur i em fa molta mandra ampliar el repertori, a no ser que la recomanació vingui d’algú amb credibilitat, com aquest és el cas.
Així que vam tornar al Serrallo, el barri mariner de Tarragona a veure que tal aquest lloc. I ja avanço que va anar força bé i fins i tot superant algun escull, que comentaré a la secció Reflexions i Conclusions.
A la seva web, expliquen el perquè del nom balandra, amb el seu doble significat de vaixell, però també de salsa tradicional marinera. Allà ho trobareu.
Que ofereixen a Balandra
És el típic restaurant de cuina marinera, però amb producte de qualitat i bones elaboracions. Tenen una carta bastant curta, que ve ampliada amb els suggeriments del dia.
I una secció d’arrossos i algun plat de fideus rossejats o mariners i una sèrie de menús gens bàsics, que semblen interessants i que podeu veure a la seva web. S’ha de dir que el menú «pica-pica mariner», es veia prou temptador.
Que vam demanar a Balandra
Vam prescindir dels menús i vam escollir un parell de primers per a compartir, amb la idea d’acabar amb un arròs. La cosa va començar molt bé amb mitja ració de peixet de platja fregit., que vull destacar, per la seva autenticitat. Ens esperàvem un platet de seitó, o 4 llucets i va arribar això amb un fregit impecable de peixets variats.
Ens va il·lusionar trobar un plat com aquest, propi d’un lloc que presumeix de cuina marinera. Potser perquè estem una mica cansats de les uniformitats actuals que mostren moltes cartes, que semblen fotocopiades unes de les altres.
Tot seguit van arribar els calamars a la romana, que sempre donen pistes del nivell de la cuina. I aquí també el resultat va ser excel·lent. Amb un dels arrebossats més fins i lleugers que hem trobat mai.
I per acabar, va arribar l’arròs Paella marinera del Serrallo, que va ser un arròs més que correcte, però sense res a destacar a diferència del que va passar amb els dos plats anteriors. I amb això, no diem pas que no fos bo!
Però entre que ja estàvem tips dels dos primers i que el tema arrossos, el tenim molt treballat a casa, amb fumet casolà, sofregits de llarga durada ben executats i el gra ben escollit, aquest va quedar un esglaó per sota de les nostres expectatives.
Com no és el primer cop que ens passa, vam decidir que encara que pugui semblar temptador demanar arròs en els llocs mariners, no ho tornarem a fer, a no ser que sigui algun lloc molt reconegut pels seus arrossos.
Sabeu que em fa vergonya demanar fer una foto de l’arròs abans de servir i per tant mostro el que va sobrar de la paella i una imatge al plat.
Postres i vins a Balandra
La carta de vins està prou bé, combinant vins de proximitat amb altres més llunyans. I quant a nivells, podem trobar vins senzills, però també d’altres amb bona anomenada i que lògicament s’enfilen més de preu. En resum una bona carta.
Vam demanar un Llopart Integral brut nature. No va ser la primera opció de la tria, perquè tenia curiositat per un altre que oferien a la carta, però tal com em sol passar sovint, sempre escullo el que no tenen 😅.
Les postres que ofereixen, les podeu veure a la seva web. Ni vam demanar la carta, perquè estàvem plens fins al punt de que en prou feines vam menjar la meitat de la paella.
Conclusions i reflexions
El lloc ens va sorprendre com per sortir pensant que hi tornaríem, cosa que no diem pas de molts dels restaurants que provem. Amb el servei a càrrec d’una sola persona, que va mostrar un bon nivell de professionalitat, dels que malauradament, no se solen trobar habitualment. Però una cosa no ens va agradar i la comentaré amb esperit constructiu.
Sabeu que no m’agrada que m’atenguin en castellà. Evidentment el cambrer pot pensar també, que a ell no li agrada que el client parli exclusivament en català. Però hi ha un detall que no hem d’oblidar: ell fa atenció al públic i jo no. I no estic pas parlant d’algú, provinent de països llunyans.
Sortint del món de la restauració, sempre que he fet atenció al públic, m’he adaptat a la llengua de qui venia a demanar-me informació. I en converses informals de carrer en què jo parlo català i l’altre castellà, de tant en tant li deixo anar alguna espurna en castellà, demostrant un pèl d’empatia per la seva llengua.
Em va semblar surrealista que en una sala en la qual totes les taules s’expressaven en català, a la que apareixia el cambrer, tothom canviava a castellà. En fi, que alguna pega havia de tenir Balandra, perquè pel que fa a la resta, la nota és alta. I curiosament, utilitzen el català en la web i les xarxes social. Fins i tot en el domini 🤔.
Tampoc voldria crear polèmica. A mi m’agrada així, com a un altre li pugui agradar que li diguin «caballero». També deu haver-hi públic de #Box 😉. I per no deixar la secció amb mal gust de boca, comentar en positiu, que les mesures Covid a Balandra, estaven ben aplicades, amb local de sostres alts i taules ben separades.
Restaurants recomanats de Tarragona al Delta
Balandra té prou mèrits per quedar inclòs a la meva Guia de llocs recomanats en la ruta Tarragona – Delta
Resum
- Un lloc al Serrallo, amb molta autenticitat
- Plats molt ben resolts, amb quantitats generoses
- Bona carta de vins
- Servei professional, malgrat el tema comentat
- Preus correctes
- En conseqüència Balandra és recomanable
Conec el lloc. Vam estar-hi fa com dos anys. No recordo el tema llengua, però el que dius és emprenyador. Tot i que la comunicació en general del lloc, és en català. Costa d’entendre que no cuidin més aquestes temes. Deu ser cosa de Tarragona, perquè fa no massa ho comentaves d’un altre lloc. Els plats molt bé, com ja comentes.
Abraçada!
De fet a Tarragona city, hi ha bastant de «castellanor». Ho deu fer el ser capital de província, amb tot el que això comporta. En canvi a Reus, la cosa no sembla igual. Però el sud, té molta més «castellanor», que el nord… Per compensar, tenim millor clima 😂
Abraçada Carles!!
Suposo que vas anar a formatges Magda, tenen de tot i és un perill acostar-se al seu aparador.
Del Balandra, al ser un establiment de dos pisos amb una escala com de balcó a la planta baixa, tens aquesta sensació de sostres alts i ventilació, en això està molt bé.
Respecte al menjar, hem fet diverses vegades les tapes, de quan es feien aquests tipus de jornades per Tarragona per fomentar el consum i alguna vegada hem dinat i just va ser al inrevés de la teva experiència, entrants malament i arròs millor, sense arribar a ser dels millors del món, però correcte.
Els darrers calamars que vam menjar allà eren més arrebossat que calamar, alguna cosa deu haver canviat. De l’idioma no em recordo, de la taula gran del costat amb nens sí. (i va ser al 2017)
Tu el recomanes, jo tinc els meus dubtes 🙂
Salut!
Una taula amb nens, distorsiona tot 😂😂
Ja em coneixes i saps que sóc crític i la veritat és que els dos primers van ser modèlics. I l’arròs tal com comento, era bo, però sense res a destacar. També dir que amb l’aforament del 50% i dia feiner, les coses es veuen millor.
Però és el que déiem amb la Marta, que a casa hi posem una dedicació, que rarament sol fallar. Avui ho parlàvem fent un arròs de muntanya. Brous / fumets ben treballats i en stock al congelador. Els sofregits que fa la Marta a l’estil de #quenofaltedena 😂 i que s’allarguen quasi dues hores i un acabament a càrrec del Malcarat amb les seves precisions i manies… I darrerament, sempre trobem pegues al 90% d’arrossos. Per tant, ja vam decidir, que no tornarem a demanar arròs fora de casa, a no ser que sigui un lloc a l’estil Sol Blanc de Pals, per dir un exemple.
Salut!!
El plat de peixet fregit fa una pinta increíble, i els calamars també semblen tenir un bon arrebossat. En el tema dels arrossos, cadascú en té el seu punt. En general, la RQP sembla força bona
Com sóc de Badalona, la zona del Tarragonès em queda fora dels meus circuits “habituals”
Salut!!
Joan
Si, els calamars també estaven de primera. Dels bons que recordo.
És un lloc ben recomanable, però com tu dius, cada un té la seva zona.
Una mica com quan a mi em parlen de restaurants de l’Empordà, que em queda molt lluny.
Salut!!
Visc a Tarragona i al Balandra és el resto on millor mi trobo i menjo.
El producte és de primera qualitat i el peix fresquíssim.
Encara que els arrossos són bons i com sigui que som gent gran ens fa més el pes menjar a base de platets de mar de vegades algun peix de categoria. Cal preguntar què tenen.
Els plats de mar depenent del mes de l’any van canviant. Lògic.
Els calamars a la romana els broden, sense enfarfegar d’arrebossat, com a nosaltres ens agrada.
Les porcions són més que generoses.
La carta de vins curta però suficient amb èmfasi a procedències de comarques properes.
El servei, eficaç i amable.
En resum, un lloc on menges casolanament i amb una formidable relació qualitat preu.
Bon dia Sergi i gràcies per passar per aquí.
Estic totalment d’acord. No coneixia el lloc i ens va agradar i en concret els primers plats.
Si hi tornem, ja sabré més que demanar a partir del que m’has explicat i del que vaig escoltar.
En l’escrit, ja ho reflecteixo, perquè ja saps que sempre m’agrada escriure tal com ho percebo.
Salutacions!!!