Sovint la gent s’estranya de per què no vaig a segons quins restaurants, sense voler entendre, que tots tenim el nostre perfil de gustos i que això no és un tema universal. En aquest post, que també l’ofereixo com pòdcast, intento explicar quin és el perfil de restaurants que m’agraden i d’ell, es pot deduir els que no.

Reflexió: Perfil dels restaurants que m’agraden

10 exemples de Barcelona?

 

Aquest 2024, i tal com ja vaig «amenaçar», vaig decidir que amb periodicitat mensual, escriure, uns posts de reflexió, parlant de temes lligats al món de la restauració, però des del punt de vista de client anònim i aficionat a aquest món.

Cada una de les reflexions, vindrà complementada amb un pòdcast. De fet, l’eix principal és el pòdcast i aquí em limitaré a la transcripció escrita.

Tot seguit teniu la primera reflexió, justificant de per què publico determinats restaurants i, en canvi, no vaig a altres. Més avall trobareu la transcripció escrita.

Atenció, els primers segons del pòdcast, us posen un ANUNCI … És el que té utilitzar plataformes gratuïtes 🤷🏻‍♂️

Tot seguit la transcripció del post:

(Per fer menys pesada l’escolta del pòdcast, he simulat un diàleg utilitzant un robot de IA, que em fa les preguntes)

Comencem. Com definiries els teus gustos?

En general, es tracta de locals que compleixen uns patrons: la majoria tenen el propietari o copropietari treballant a la cuina… Són llocs amb no massa capacitat … Diria que no passen de les 15 taules i llevat d’excepcions de mala sort, no els freqüenten gent sorollosa…

Quines altres característiques podries comentar?

Són empreses familiars a les quals tinc especial estima, per la meva trajectòria professional i conec de primera mà els problemes que comporten tirar-les endavant. Són llocs que ofereixen una cuina honesta i un tiquet amb una relació qualitat-preu raonable.

Creus que és important el tema relació qualitat-preu?

Per a mi és clau! I em sorprenen aquells que defugen del tema. Abans d’entrar en un lloc, vull saber que m’ofereixen i poder intuir el seu cost. A les publicacions, sempre poso el tiquet a cada post i si algun cop m’he oblidat, no passa gaire estona que a través de comentaris, o de les xarxes, m’avisen. La gent normal… els que van realment als restaurants pagant de la seva butxaca, volen tenir idea del cost per anar-hi o no. Vaja, que em sembla una obvietat…

He estat mirant la llista de llocs que vas recomanar com resum de 2023. Podries mencionar un tret característic de cada un d’ells?

D’acord. Tu em vas citant cada un i et dic un el que en penso. Millor ho fem en ordre alfabètic per no semblar que un va primer que l’altre, que el sector és susceptible. Tu els vas enumerant i jo et dic el que en penso.

Comencem amb AGRESTE:

La seva cuina em sorprèn sempre i s’adapta molt als meus gustos. Molt original, amb tocs italians, però sobre tot molta creativitat i ben entesa.

ALKOSTAT

La seva cuina i la ubicació. En estar en un entresol, no visible des del carrer, marca molt el públic que hi va, qui entra sap on es posa. La seva cuina i tracte natural es valoren molt. Compartir espai i en certa manera cuina, amb l’estrellat com Alkimia, li aporta un plus.

BACARO

Un gran italià o taverna veneciana com es defineixen ells mateixos. M’agraden les seves pastes, els anti-pastis, així com l’aire bohemi i informal que envolta el local. Un lloc on em sento molt a gust.

BARDENI

Destaca pel seu tracte i per la qualitat de les seves carns i quan parlo de carns, no em refereixo pas als txuletons amb què molta gent associa aquest tema. Tenen talls i preparacions que queden a la memòria. I deixant clar que les carns no són pas la seva única oferta.

HISOP

És sempre una festa amb cuina al nivell de l’estrella que fa anys llueixen i un tracte modèlic i proper que et fa sentir molt a gust. Un dels llocs imprescindibles a Barcelona.

MAE

Aquest ha estat per mi, la sorpresa de 2023. Ja coneixia el xef de quan estava a Fonda Espanya, però ara amb uns socis va pel seu compte i els seus plats brillen. Caldrà veure la seva evolució, però de moment s’ha guanyat el lloc a la meva llista de preferits.

MELO JIA

Si parlem de cuina xinesa, compleix tots els requisits que demano d’un restaurant d’aquest tipus a Barcelona: bons plats, tracte exquisit i proper… i el fet d’estar cèntric en ple eixamples, és un valor afegit. No és que destaqui en algun punt concret, però globalment val molt la pena.

SOLUNA

Un japonès singular, de caràcter familiar, portat per una parella, que m’encanta pels plats que ofereixen i pel tracte senzill i amable. Hi ha a Barcelona, japonesos més grans, més selectes i fins i tot de monotemàtics de niguirs. Però aquest com deia del cas anterior, globalment m’agrada molt.

SUCULENT

La cuina de suculent és de les millors de Barcelona. Molts plats que podríem qualificar de cuina tradicional, però actualitzats. Com deia el dia que el vaig publicar, un lloc del qual Barcelona també es pot sentir orgullosa.

TOPIK

De Topik m’encanta la seva originalitat en la cuina. Dels llocs que puc dir porta’m al teu aire i tenen la capacitat per encertar els teus gustos. Cal destacar els seus menús temàtics o gastronòmics, els seus plats amb influences orientals, els seus arrossos i tot a partir de producte de primera qualitat. I curiosament és un lloc que no genera consens. Té defensors a capa i espasa com puc ser jo i en canvi d’altres, hi troben inconvenients.

Podries dir també algun punt negatiu de cada un d’ells?

Podria, però prefereixo no fer-ho… La majoria d’aquests llocs em coneixen i quan els he publicat, ja he deixat anar el que pensava de cada lloc i qualsevol inconvenient que hi he trobat. I de fet està escrit a la meva web.

Algun més a afegir en aquesta llista de 10?

I tant! De fet, a finals de 2023, en vaig fer tres de llistes. Els que acabem de comentar, una altra de 10 més que no quedaven a gaire distància pel que fa als meus gustos i una tercera de llocs que m’encanten i no havia tingut oportunitat de tornar-hi durant el 2023 i espero tornar-hi aquest 2024. De fet, alguns ja hi he posat remei i he publicat.

No veig gaires estrellats a la teva llista dels 10 que hem detallat abans.

No… De fet, l’únic és Hisop. No soc gaire amant dels estrellats. Aquest cursa cap no sé on, que els comporta el pes de les estrelles, compliquen sovint les coses de manera exagerada. Una mica a l’estil de «más difícil todavia».

Estic pensant en alguns dels de més anomenada d’aquí a Barcelona, en què realment em faria molta mandra anar. I no pas pel cost, que també, sinó pel que t’he dit i a voltes tracte com empallegós i fins i tot servil que no s’adapta en absolut als meus gustos.

I he anat a estrellats, de fora de Barcelona, que ni tan sols he publicat. I no és que no m’hagin agradat, però tampoc m’han entusiasmat. I publicar un estrellat, sense mostrar adoració, de cara a molta gent pot semblar com si volguessis cridar l’atenció i t’asseguro que no és el cas.

Però tenen el seu públic oi?

Sí i tant! Però viuen d’estrangers que visiten Barcelona, també d’un públic d’«un dia és un dia» que hi van per celebracions i ja entren totalment entregats… els que els hi ofereixin, sempre es una meravella… d’aquells que es fan la foto amb el xef per mostrar-la per les xarxes.
I també hi ha un públic, tot i que penso que minoritari, que aprecia aquests «más difícil todavia». També he de dir que si fos professional de la restauració, m’agradaria saber que inventen.
En tot cas, jo no estic en aquests grups.

I aquí poso punt final al pòdcast, agraint haver arribat fins aquí i ens escoltem al pròxim del mes d’abril. Fins al següent!

 

Finalment, si voleu rebre un e-mail d’avís a cada nova publicació?

Al facilitar el meu correu, consento el tractament de les meves dades. Restaurantscat.cat tractarà les seves dades amb la finalitat gestionar la seva inscripció al bloc, per mantenir-lo informat sobre les nostres notícies i novetats. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició, tal i com informem a la nostra Política de Privacitat i Avís Legal, que podeu consultar al botó inferior.